dinsdag, 17. september 2013 - 16:44 Update: 03-07-2014 0:52

Vooral hogere inkomens in de min

Foto van portemonnee | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Werkenden zonder kinderen met een inkomen beneden modaal gaan er in 2014 op vooruit. Het zijn vooral de hogere inkomens die inleveren, waarbij het omslagpunt rond modaal ligt, circa € 35.000 bruto per jaar.

Dit blijkt dinsdag uit koopkrachtberekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) op basis van de Miljoenennota.

Het valt het Nibud op dat er voor het eerst sinds vier jaar minder huishoudens in de min komen. Het instituut ziet zelfs een paar plusjes en veel huishoudens waarbij de koopkracht gelijk blijft. De cijfers variëren van min 5,2% tot plus 1,3%. 

65-plussers
Het zijn vooral vijfenzestigplussers met een aanvullend pensioen en samenwonenden waarbij er één werkt met een inkomen boven modaal, die inleveren.


Chronisch zieken en gehandicapten
Daarnaast kunnen chronisch zieken en gehandicapten het volgend jaar financieel zwaar krijgen. Allerlei landelijke inkomensondersteunende regelingen worden afgeschaft en vervangen door lokale tegemoetkomingen, waarvan nog onduidelijk is hoe die financieel gaan uitpakken.

 
Categorie:
Tag(s):