woensdag, 22. mei 2013 - 17:05 Update: 03-07-2014 0:57

Voorjaar van 2013 is mogelijk de koudste sinds 1962

Foto van krokus lente | Archief EHF
Foto: Archief EHF
De Bilt

De meteorologische lente van 2013 komt in het rijtje van de tien koudste in de afgelopen honderd jaar.

 'Met nog ruim een week te gaan is het niet ondenkbaar dat het zelfs de koudste lente wordt sinds 1962, in ruim vijftig jaar dus', stelt het KNMI woensdag.

Vooral maart was uitzonderlijk koud. Vrijwel de hele maand en in een deel van april zat de wind voortdurend in de oosthoek, waarmee koude lucht uit Oost-Europa werd aangevoerd. De oostelijke stroming werd in stand gehouden door een zeer krachtig hogedrukgebied van Groenland naar Siberië en lagedruk boven Europa.

Door het vele koude weer dit jaar blijft ook de zeewatertemperatuur van de Noordzee achter bij het langjarig gemiddelde. Uit onderzoek van het KNMI blijkt dat koud voorjaarsweer in Nederland vaak hardnekkig is. Door de koude Noordzee wordt een koude voorjaarsmaand vaak gevolgd door nog een koude maand. 

Het wisselvallige meiweer past in het beeld dat we deze lente vaker gezien hebben; een groot lagedrukgebied boven het Europese continent en hogedruk ten noord(oosten) van ons land.

Door subtiele verschillen in de ligging van de weersystemen ten opzichte van eerder deze lente is het in Oost-Europa deze maand echter zeer warm voor de tijd van het jaar.

In ons land zal de temperatuur morgen plaatselijk niet eens de 10 graden halen. Zo’n lage middagtemperatuur eind mei is bijzonder maar niet uniek. Tot half juni komen dergelijke waarden incidenteel voor.

Behalve koud was het name de afgelopen weken ook somber. De periode van 11 tot en met 20 mei (decade twee) was in De Bilt met slechts 22 uur zon zelfs de somberste tweede decade van mei sinds het begin van de metingen in 1901. Normaal schijnt de zon in dat tijdvak 69 uur.

 
Provincie:
Tag(s):