dinsdag, 12. februari 2013 - 14:31

Voorwaardelijk celstraf en maximale werkstraf na dodelijk ongeluk

Loenen aan de Vecht

Een 42-jarige vrouw uit Nigtevecht is dinsdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf van 240 uur. Ook mag ze vier jaar lang geen motorvoertuigen besturen. De rechtbank achtte haar schuldig aan het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in Loenen aan de Vecht, in maart 2012.

De vrouw reed - zwaar onder invloed na het drinken van een glas prosecco en een literfles rode wijn - over de Rijksstraatweg. Toen zij linksaf wilde slaan, zag ze een tegemoetkomende motorrijder over het hoofd. Er ontstond een botsing waarbij de motorrijder kwam te overlijden. De rechtbank merkte het gedrag van de vrouw aan als zeer onvoorzichtig en stelde vast dat de gebruikte alcohol in behoorlijke mate van invloed is geweest op het ontstaan van het ongeluk.

De rechtbank realiseert zich dat het ongeluk voor de nabestaanden tot levenslang verdriet heeft geleid en dat geen enkele straf het aangedane leed kan compenseren.

De rechtbank koos ervoor om aan de vrouw – anders dan de officier van justitie had geëist – geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. De trage afhandeling van de zaak bij het Openbaar Ministerie speelde hierbij een rol. Daarnaast is gebleken dat de verdachte inziet hoeveel leed zij anderen heeft bezorgd. Ook woog de rechtbank mee dat de vrouw bij het opleggen van een gevangenisstraf niet voor haar jonge kinderen zou kunnen zorgen. Tenslotte was voor de rechtbank van belang dat de vrouw inmiddels een intensief ambulant programma volgt om haar problemen aan te pakken.

Als bijzondere voorwaarde legde de rechtbank op dat de vrouw zich gedurende de proeftijd van drie jaar moet houden aan de aanwijzingen van een centrum voor verslavingszorg.
Provincie:
Tag(s):