dinsdag, 14. mei 2013 - 7:53 Update: 03-07-2014 0:58

Vrachtwagen-chauffeurs in actie tegen oneerlijke concurrentie

foto van transport | fbf
Foto: fbf

Een eerlijke Europese transportsector. Dat is op vandaag de inzet van duizenden Europese vrachtwagenchauffeurs.

"Dit keer voeren we geen actie in Brussel, maar komen chauffeurs in hun eigen land in actie", zegt Birgitte Staal van CNV Vakmensen. "We willen met elkaar een duidelijke boodschap afgeven: géén oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden, waarbij chauffeurs elkaar verdringen."
CNV Vakmensen zet zich al langer in voor een eerlijke transportsector, waarbij werknemers niet de dupe worden van een keiharde concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Staal: "We willen voorkomen dat Nederlandse chauffeurs worden verdrongen door goedkope buitenlandse chauffeurs."


Geen versoepeling cabotageregels
Volgens de huidige 'cabotageregels' mag een buitenlandse transporteur niet meer dan drie binnenlandse ritten in een ander land maken. Staal: "Die regels moeten niet worden versoepeld, dan is het hek van de dam. We willen juist dat er meer controle komt en dat misstanden sneller worden aangepakt. Gelukkig hebben we in Nederland inmiddels vrijwel alle partijen, ook werkgeversorganisatie TLN en de overheid, aan onze kant. Maar helaas geldt dat nog niet voor de Europese Commissie, en met name euro-commissaris Kallas. Daar is onze actiedag dan ook vooral op gericht."


Verzamelpunt: Hoevelaken
De actiedag is een gezamenlijk initiatief van 11 Europese vakbonden, verenigd in de Europese Transportarbeiders Federatie (ETF). In Nederland begon de actie in Hoevelaken. Rond 9.00 uur gaven de voorzitters van CNV en FNV de aftrap voor de actie. Daarna gingen ze in colonne richting het westen, in ieder geval naar Zoetermeer (langs TLN) en naar Den Haag. Volgens FNV Bondgenoten is het niet de bedoeling om snelwegen te blokkeren.