maandag, 14. oktober 2013 - 15:34 Update: 03-07-2014 0:50

Vrouw (20) verzon mishandeling door 6 mannen in Haarlem

Foto van agenten op politiebureau | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Haarlem/IJmuiden

De 20-jarige vrouw uit IJmuiden die onlangs aangifte deed dat zij zou zijn mishandeld door 6 mannen in Haarlem, blijkt het verhaal verzonnen te hebben. Dit meldt de politie maandag.

Op vrijdagavond 4 oktober zou zij in de bus richting Haarlem een discussie hebben gehad met twee mannen. Zowel de vrouw als de mannen zouden bij de halte Minahassastraat aan de Rijksstraatweg in Haarlem zijn uitgestapt.

Toen zij op de kruising Rijksstraatweg/Planetenlaan aankwam zou zij door nog vier andere mannen, die kennelijk bij het tweetal uit de bus hoorden, zijn opgewacht. Vervolgens zouden de zes mannen, volgens de 20-jarige vrouw vermoedelijk van Noord-Afrikaanse afkomst, haar mishandeld hebben. Diezelfde avond heeft de vrouw aangifte gedaan bij de politie.

Hoog opgenomen
De politie heeft de zaak hoog opgenomen en uitgebreid onderzocht. Er is fors geïnvesteerd om te achterhalen wat zich precies heeft afgespeeld die avond. Diverse camerabeelden zijn opgevraagd en uitgekeken, er heeft een passantenonderzoek plaatsgevonden en er zijn getuigen getraceerd en gehoord.

Verschillen
Gedurende het onderzoek bleek dat zowel de camerabeelden als de diverse getuigenverklaringen het verhaal van de vrouw niet ondersteunden. Daar vervolgens het vermoeden rees dat de vrouw een valse aangifte had gedaan, is zij gisteren door de politie ontboden op het bureau en geconfronteerd met de verschillen tussen haar verklaring en de onderzoeksbevindingen. Daarop bekende zij het gehele verhaal inderdaad verzonnen te hebben.

Strafbaar feit
Het doen van valse aangifte is een strafbaar feit en in dit geval heeft de aangifte tot veel maatschappelijke discussies en zelfs tot kamervragen geleid. Naar aanleiding van de bekentenis van de vrouw heeft de politie proces-verbaal opgemaakt.

De officier van justitie zal bepalen of er, en zo ja welke, consequenties worden verbonden aan de valse aangifte. De politie zal onderzoeken in hoeverre de gemaakte kosten op de vrouw verhaald kunnen worden.