vrijdag, 2. augustus 2013 - 22:14 Update: 03-07-2014 0:54

VS waarschuwen Amerikanen voor aanslagen al-Qaida

Foto van militairen terreur | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Wegens een terreurdreiging van al-Qaida heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wereldwijd het reisadvies verscherpt voor Amerikaanse staatsburgers die naar het buitenland reizen.

Tevens sluiten uit voorzorg twintig Amerikaanse ambassades in het Midden-Oosten dit weekend hun deur. Dit melden verschillende media vrijdag.

Volgens het ministerie zou men over informatie beschikken waaruit blijkt dat de terreurbeweging al-Qaida en haar bondgenoten terreuraanslagen blijven plannen in het Midden-Oosten en daarbuiten. Mogelijk zullen zij zich richten op de hele maand augustus.

Volgens een Amerikaanse functionaris is de waarschuwing gebaseerd op dezelfde informatie van de inlichtingendiensten die ertoe leidde dat enkele ambassades in het Midden-Oosten zondag dicht blijven. Nieuwszender CNN laat weten dat het onder meer om de ambassades in Egypte, Libië, Israël en Irak gaat. Die gaan maandag weer open. Vooral de ambassade in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, zou in de gaten worden gehouden. Ook Irak wordt ''gevaarlijk en onvoorspelbaar'' genoemd, zo meldt de Belgische krant De Morgen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er op dit moment geen aanleiding is om ook ambassades te sluiten. "We blijven de situatie nauwlettend volgen."

 

Categorie: