donderdag, 14. november 2013 - 9:05 Update: 03-07-2014 0:49

VVD krijgt er van langs bij de gemeenteraads-verkiezingen

Foto van Sybrand Buma CDA | CDA
Foto: CDA
Heerenveen

De VVD heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen in Heerenveen flink verloren. De PvdA, het CDA en D66 boekte winst. Dat maakt de Friese gemeente bekend.

Gisteren konden bijna 250.000 stemgerechtigden van gemeenten in Friesland en Zuid-Holland hun stem uit brengen. Direct na sluiting van de stembureaus werden de stemmen geteld en zijn de eerste uitslagen bekend. In Heerenveen won de PvdA met 27,7 procent van de stemmen. Bij de landelijke verkiezingen was dat 26,28 procent. De partij blijft in Heerenveen de grootste partij gevolgd door de VVD die in zetels gelijk blijft. In Leeuwarden lijkt de PvdA ook de grootste partij te blijven. De partij wint 1 zetel en stijgt hier naar 12 zetels. D66 lijkt hier de grootste winnaar. De partij schiet omhoog van 2 naar 5 zetels.

Zuid-Holland

Maar ook in Zuid-Holland, zoals in Alphen aan de Rijn, kreeg de VVD er flink van langs zo blijkt uit de voorlopige uitslagen. De partij kreeg in Alphen slechts 12,7 procent van alle stemmen. De grootste winnaar is het CDA met 18 procent.