maandag, 24. juni 2013 - 21:09 Update: 03-07-2014 0:55

Wakker Dier: in 2014 geen potje babyvoeding met plofkip meer

Foto van Plofkip | Wakker Dier
Foto: Wakker Dier
Amsterdam

Vanaf begin 2014 zal er in Nederland geen potje babyvoeding meer te krijgen zijn met plofkip. Dit meldt stichting Wakker Dier maandag.

Na Olvarit, Bonbébé en de huismerken van Etos en Kruidvat, laten maandag ook supermarkten Albert Heijn en Jumbo weten dat de babyvoeding van het eigen merk plofkip-vrij wordt. Albert Heijn vervangt eind oktober alle potjes babyvoeding van AH huismerk door de ‘Puur en Eerlijk’ biologische variant.

Jumbo gaat vrije-uitloopkip gebruiken. Begin 2014 zal Jumbo deze wijziging in alle winkels hebben doorgevoerd. Wakker Dier is enorm blij: “Door deze stap krijgen enorm veel kippen een beter leven! We vinden het een logische stap voor de babyvoedingproducenten, want voor baby’s wil men toch alleen de beste ingrediënten en niet de goedkoopste. We hopen dat andere fabrikanten hierdoor ook wakker worden, en beseffen dat de goedkope plofkip steeds minder wordt geaccepteerd”.

Plofkip
Omdat zij door hun explosieve groei en slechte levensomstandigheden een zwak lichaam hebben dat vatbaar is voor ziektes, krijgen plofkippen veel antibiotica. Hoewel er – op aandringen van overheid en het RIVM – wordt gewerkt om het antibioticagebruik terug te dringen, krijgt een plofkip nog steeds erg veel antibiotica in zijn korte leven. 

Volgens recent onderzoek van Universiteit Wageningen bij honderden pluimveebedrijven, kreeg de plofkip in de periode van april 2011 tot april 2012 25,8 dagdoseringen antibiotica per dierjaar. De onderzochte 1-sterkippen kregen in diezelfde periode slechts 3,7 dagdoseringen. Dat is maar liefst 85 procent minder.

 
Provincie: