vrijdag, 20. december 2013 - 10:18 Update: 03-07-2014 0:46

Wasbuiltjes Ariel door rechter verboden

Foto van wasmachine | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Ariel mag zijn wasbuiltjes met de naam Ariel Pods niet meer in Nederland verkopen.

Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag bepaald.

Binnen zeven dagen moet Procter & Gamble (P&G), de fabrikant van Ariel, haar professionele afnemers verzoeken de wasbuiltjes die nog in de schappen liggen, terug te sturen. Unilever had hier in een kort geding tegen P&G om gevraagd.

Inbreuk octrooirecht
De rechter gaat hierin mee, omdat deze wasbuiltjes van P&G inbreuk maken op het octrooirecht van Unilever. Het materiaal en de vorm van de Ariel Pods komt in grote mate overeen met wat in het octrooi van Unilever is vastgelegd, zo oordeelt de voorzieningenrechter. 

Dat bij de Ariel Pods op de basiswand twee extra compartimentjes zijn aangebracht, maakt geen verschil voor het inbreukmakend karakter van het product. De rechter heeft het verweer van P&G dat het octrooi ten onrechte is verleend verworpen. De Oppositie Afdeling van het Europees Octrooibureau oordeelde vorig jaar juni ook al dat het octrooi geldig is.

De uitspraak heeft geen gevolgen voor de Ariel Tabs, die al tien jaar op de Europese markt en een aantal jaren in Nederland te verkrijgen zijn. Unilever wilde dat de rechter ook hier een verbod afkondigde, maar kon niet hard maken waarom zij daarbij een spoedeisend belang had. Het blijft wel mogelijk voor Unilever om in een bodemprocedure alsnog te vragen om een verbod op Ariel Tabs.