zaterdag, 13. april 2013 - 9:05 Update: 03-07-2014 0:59

Website NS getroffen door cyberaanval

Foto van trein | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

Vrijdagavond is de website van de Nederlandse Spoorwegen een uur lang zeer beperkt bereikbaar geweest door een cyberaanval.

Ook de applicaties Reisplanner werkte niet goed, zo heeft de NS laten weten. Dit melden verschillende media zaterdag. De NS heeft inmiddels aangifte gedaan.

Op de NS-website kon vrijdagavond tussen 20.45 uur en 21.45 uur maar beperkt informatie worden opgehaald door reizigers. De NS reageerde daarop door direct maatregelen te nemen die goed werkten. Een woordvoerder liet weten dat zoiets gewoon niet kan worden getolereerd. Daarom heeft het bedrijf ook aangifte gedaan. Tevens wordt er extra personeel ingezet en neemt de NS nog andere maatregelen. Het is volgens de woordvoerder de eerste keer dat de NS doelwit is van een cyberaanval. Gelukkig werkte de reisinformatie op de stations wel en hadden reizigers naar verluidt weinig last van de DDoS-aanval, waarbij een server bestookt wordt met grote hoeveelheden data. In de afgelopen week hadden diverse andere bedrijven te maken met  een DDoS-aanval op hun computersysteem. Vooral ING Bank en het betalingssysteem werden daardoor getroffen.