dinsdag, 14. mei 2013 - 20:52 Update: 03-07-2014 0:58

Weekers blijft kennis van Bulgaarse toeslagfraude ontkennen

Foto van Tweede Kamer zetel | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Staatssecretaris Weekers blijft ook dinsdagavond in het fraudedebat ontkennen op de hoogte te zijn geweest van de methode die Bulgaarse criminelen gebruikten om op slinkse wijze toeslagen op te strijken.

De oppositiepartijen zijn er nog niet van overtuigd dat Weekers, die onder vuur ligt, echt nog van niks wist en vragen zich ook af of hij wel de juiste man is om deze fraude goed aan te pakken. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) zei dat de staatssecretaris met zijn antwoorden haar nog niet had overtuigd. Weekers reageerde hierop dat hij nog niet zijn 'hele verhaal' heeft kunnen doen en hoopte in de loop van het debat Thieme alsnog te kunnen overtuigen. 

De fraude kwam onlangs aan het licht in het actualiteitenprogramma Brandpunt waarbij werd aangetoond dat Bulgaren werden ingevlogen en zich lieten inschrijven in een Nederlandse gemeente en vervolgens weer teruggingen naar Bulgarije. De criminelen deden vervolgens op de identiteit van de 'Nederlandse' Bulgaren diverse aanvragen voor toeslagen en streken deze op.

Weekers zegt dinsdagavond tegenover de kamer dat hij geschokt was toen hij de beelden van Brandpunt had gezien en deze specifieke methode hem tot op dat moment nog niet bekend was. Weekers zegt 'kort' voor de uitzending van Brandpunt pas op de hoogte te zijn gesteld over deze Bulgaarse toeslagfraude. 

Provincie: