woensdag, 26. juni 2013 - 8:33 Update: 03-07-2014 0:55

Weersextremen juni zorgen voor gemiddelde maand

foto van hoge water rijn | fbf
Foto: fbf

Gemiddeld genomen is de maand juni vrij normaal verlopen als we de pieken en dalen tegen elkaar wegmiddelen. De pieken en dalen leverden wel interessant weer op volgens de meteorologen van weeronline.nl.

Nachtvorst en tropische temperaturen

De maand begon in de eerste tien dagen met droog, zonnig en koud zomerweer. Op zowel 2 als 3 juni daalde de temperatuur aan de grond plaatselijk onder het vriespunt. De laagste temperatuur werd op 3 juni in Twente behaald: -3,2 graden. Op normale waarneemhoogte werd de laagste minimumtemperatuur (+2,6 graden) genoteerd in Deelen (Gld.) direct aan het begin van de maand.

Net na de eerste helft van juni steeg het kwik snel door aanvoer van tropische lucht uit het zuiden. Nederland beleefde op 18 juni de eerste officiële tropische dag van het jaar; in De Bilt werd aan het einde van de middag met 30,4 graden net aan de eisen voldaan. Om het lijstje af te maken noteren we 3 zomerse en waarschijnlijk 11 warme dagen in juni.

De gemiddelde junitemperatuur zal naar verwachting uitkomen op 15,3 graden tegen 15,6 normaal. Dit valt net binnen de marge van een “normale” maand. Daarmee wordt de cyclus van te koude maanden onderbroken. Tot nu toe beleefden we 5 te koude maanden aaneen, iets dat sinds 1993 niet was gebeurd.

Zonnige start van de maand

De eerste 10 dagen van juni legden de basis voor een gemiddelde hoeveelheid zonuren. In de periode van 4 t/m 8 juni scheen de zon bijna 68 uur! (Dat is ruim 80% van de beschikbare tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang). Normaal schijnt de zon 194 uur in De Bilt, deze maand moeten we het met 4 uur minder doen.

Ondanks enorme buien toch een te droge maand

Een hogedrukgebied trok aan het begin van de maand van de Azoren richting Noord-Atlantische wateren. De wind kwam uit het noorden tot oosten en voerde droge lucht aan. In De Bilt bleef de regenmeter de eerste 11 dagen van de maand leeg. Met de aanvoer van tropische lucht, later in de maand, kwamen ook tropische buien onze kant op. De buien waren vooral in het oosten van het land actief, in Drenthe viel lokaal meer dan 120 mm neerslag. Gemiddeld over het land viel tot nu toe 44 mm regen. De verwachting is dat de neerslagsom de komende dagen iets verder oploopt naar ongeveer 54 mm. Hiermee gaat de maand als droog de boeken in. Normaal valt gemiddeld over het land 68 mm.

Komende week langzaam warmer

Tot en met vrijdag hebben we te maken met temperaturen onder de 20 graden. zaterdag 20 en op zondag zou het in het binnenland 21 graden kunnen worden. Wel vallen eerst enkele buien, maar in de loop van het weekend nemen de neerslagkansen af. Volgende week zet de temperatuur waarschijnlijk een verdere stijging in, mogelijk richting 24 graden.

Provincie:
Tag(s):