maandag, 4. november 2013 - 10:37 Update: 03-07-2014 0:49

Wehkamp bouwt grootste distributiecentrum in Zwolle

foto van magazijn Wehkamp | fbf
Foto: fbf
Zwolle

Online warenhuis wehkamp.nl gaat in Zwolle het grootste geautomatiseerde distributiecentrum voor online retail ter wereld bouwen. Gert van de Weerdhof, CEO van RFS Holland Holding B.V., het moederbedrijf van wehkamp.nl, maakte dit vandaag bekend.

Met dit technologisch hoogwaardige distributiecentrum krijgt Nederland - naast Schiphol, Aalsmeer en Rotterdam - ook in Zwolle een logistiek centrum van wereldformaat. De investering bedraagt meer dan € 100 miljoen. De bouw start dit najaar. wehkamp.nl verwacht het nieuwe pand te kunnen betrekken in de zomer van 2015.

Capaciteit

Het geautomatiseerde magazijnsysteem krijgt bijna 480.000 zogenoemde ‘picklocaties’ waar de diverse artikelen liggen opgeslagen. De artikelen worden opgehaald door 468 geautomatiseerde shuttles. Daarmee wordt het distributiecentrum voor wehkamp.nl het grootste geautomatiseerde ter wereld voor online retail. Jurrie Jan Bruins, Operations, Finance & ICT director wehkamp.nl: ‘In het nieuwe distributiecentrum kunnen we straks zo’n 12.350 items per uur ‘oppikken’ op de locaties. Dat is 2x zo snel als in het huidige distributiecentrum in Dedemsvaart. Dat betekent dat we binnen 30 minuten na bestelling door een klant het pakket klaar hebben staan voor verzending.’

De maximale pickcapaciteit van het systeem is 196.000 items per dag, wat neerkomt op 61 miljoen items per jaar. In het systeem is ruimte om 4 miljoen artikelen op te slaan. René Wolters, managing director KNAPP Benelux: ‘De hoeveelheid verschillende artikelen die het systeem aan moet kunnen in combinatie met de zeer korte orderdoorlooptijd, is voor ons de uitdaging. Met bijna 480.000 ‘picklocaties’ wordt dit verreweg het grootste systeem ter wereld’. Naast de picklocaties komt er 2,5 kilometer aan stellages voor hanggoed en 8.000 palletlocaties.

Investering

Wehkamp.nl bouwt het distributiecentrum in samenwerking met WDP Nederland NV, marktleider in de Benelux voor de ontwikkeling en verhuur van opslag- en distributiecentra. Het Oostenrijkse KNAPP levert het geautomatiseerde magazijnsysteem. Het centrum wordt gerealiseerd op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle.

Met een bedrag van € 70 - € 80 miljoen is RFS Holland Holding B.V. de grootste investeerder in het project. Dit bedrag gaat naar de inrichting van het gebouw en het geautomatiseerde magazijnsysteem. WDP investeert circa € 25 - € 30 miljoen in het gebouw en de grond. Het gebouw gaat 35.000 m2 meten. De rest van het terrein meet 66.000 m2. De gemeente Zwolle zorgt voor een optimale bereikbaarheid van het bedrijventerrein, een investering van zo’n twee miljoen euro. Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle: ‘Bereikbaarheid is een belangrijke kwaliteit van onze stad en regio. De komst van dit hoogwaardige distributiecentrum bevestigt dat. Voor ons is dit ook een impuls om te blijven investeren in onze infrastructuur.’