zondag, 1. december 2013 - 16:13 Update: 03-07-2014 0:47

Wereld Aids Dag: HIV-behandelingen moeten voor iedereen toegankelijk worden;

1 december Wereld Aids Dag | BON
Foto: Bon

Op 1 december wordt over de hele wereld Wereld Aids Dag gehouden.

Niet zo vreemd. HIV heeft inmiddels aan meer dan 25 miljoen mensen het leven gekost. Het is één van de meest ernstige pandemieën uit onze geschiedenis. En dus wordt er over hele wereld stilgestaan bij de omvang van deze ziekte.

In Nederland verscheen zondag op het Museumplein een enorme knuffelbeer die rouwt. De acht meter hoge beer zit naast een symbolisch graf. Met deze actie wil STOP AIDS NOW oproepen om met HIV besmette kinderen de behandeling te geven die ze nodig hebben. Sinds de uitbraak van de epidemie zijn 4,8 miljoen kinderen aan de gevolgen van aids overleden, vaak zonder test of medicijnen. De ambassadeurs van STOP AIDS NOW, Angela Groothuizen en Nicolette Kluijver, legden de knuffels om het graf. De knuffels dragen een label met de boodschap: “Ieder jaar verliezen 160.000 knuffels in Afrika hun vriendje aan de gevolgen van aids. Zonder behandeling wordt de helft van alle kinderen met hiv in Afrika niet ouder dan twee jaar.”

De eerste Wereld Aids Dag werd in 1988 gehouden en was een initiatief van medewerkers van de World Health Orgasation. Ondanks dat er op wetenschappelijk gebied  vooruitgang is geboekt, en er wetten zijn goedgekeurd om mensen met HIV te beschermen lijken nog heel wat mensen niet te weten hoe ze zichzelf en anderen kunnen beschermen. Bovendien worden mensen die leven met HIV nog te vaak gestigmatiseerd en gediscrimineerd.

In zijn boodschap ter gelegenheid van de Wereldsaidsdag zegt Secretaris-Generaal Ban-Ki-moon dat er nog veel werk moet worden verricht om HIV-behandelingen voor iedereen toegankelijk te maken.

Wereldwijd leven er maar liefst 35,3 miljoen mensen met HIV. Elke 14 seconden raakt er iemand geïnfecteerd, dat zijn ruim 6.000 HIV-infecties per dag.

Categorie:
Tag(s):