dinsdag, 18. juni 2013 - 12:18 Update: 03-07-2014 0:56

Werelderfgoed comité: stop olie-exploratie Virunga

foto van aap
Amsterdam

De commissie voor het Werelderfgoed van UNESCO wil dat de vergunningen van internationale oliemaatschappijen als Soco en Total in Virunga Nationaal Park worden ingetrokken.

De oproep werd gedaan tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Werelderfgoedcomité van de Unesco, die tot eind juni in de Cambodjaanse hoofdstad Pnom Penh wordt gehouden.
Virunga Nationaal Park, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, is een van de eerste Werelderfgoedmonumenten van het Afrikaanse continent. Het is niet alleen het oudste park van Afrika, het is ook het leefgebied voor diverse zeldzame diersoorten – waaronder zo’n 380 bedreigde berggorilla’s.

Virunga NP is een no-go area
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) maakt zich net zoals het Werelderfgoed comité grote zorgen over de toekomst van het park. De mogelijkheid bestaat dat de lokale wetten worden aangepast, waardoor maar liefst 85% van het park als olie concessie uitgegeven kan worden. “Dat zou het einde betekenen van dit unieke Werelderfgoed,” zegt WNF-directeur Johan van de Gronden. “Virunga Nationaal Park is een no-go area. De laatste plek op aarde waar je naar olie moet gaan zoeken.”. Het park is niet alleen van vitaal belang voor iconische diersoorten als de berggorilla’s. Veel gemeenschappen, zoals lokale vissers, zijn voor hun voedselvoorziening afhankelijk van het park. WNF en andere natuurbeschermingsorganisaties dringen al langer aan op de ontwikkeling van duurzame alternatieven die op de lange termijn ook meer opleveren.

Vorige maand heeft de Franse oliemaatschappij Total op de algemene aandeelhoudersvergadering –onder druk van onder andere WNF- beloofd om de huidige grenzen van het park te respecteren. Het Britse Soco heeft deze belofte niet gedaan.