donderdag, 14. februari 2013 - 9:21 Update: 08-07-2014 0:43

'Werkende ouders en gepensioneerden leveren honderden euro’s in bij fiscus'

Amsterdam

Werkende ouders en gepensioneerden gaan er in 2013 honderden euro’s op achteruit door fiscale wijzigingen. Dat signaleert Ton Heerts, voorzitter van de FNV In Beweging bij de aftrap van het invulseizoen van de FNV Belasting Service.

De komende weken helpen ruim 5000 vrijwilligers weer 300.000 FNV leden bij het invullen van de inkomsten belasting en toeslagen.

Tot € 800,- per jaar extra belasting op aanvullend pensioen
Door de invoering van de Wet Uniformering Loonbegrip (WUL) is de belasting op de aanvullende pensioenen fors verhoogd. Voor gepensioneerden met hele gemiddelde pensioenen kan dit oplopen tot € 800 euro extra lasten per jaar. Volgens Heerts zijn de effecten van de WUL veel groter dan eerder verwacht: ‘Door een stapeling van negatieve effecten zijn de extra kosten voor de gepensioneerden veel hoger dan bij de behandeling van het wetsvoorstel is voorzien.’

‘Arbeidsparticipatie vrouwen zal afnemen’
´Een andere fiscale maatregel zorgt ervoor dat de arbeidsparticipatie van vrouwen stagneert´, aldus Heerts. Werkende ouders moeten weer meer bijdragen aan de kinderopvang doordat er voor het derde jaar op rij wordt bezuinigd op de kinderopvangtoeslag. Dit betekent dat werkende ouders minder geld terugkrijgen. Heerts is bang dat hierdoor meer vrouwen ervoor zullen kiezen om thuis te blijven, terwijl ruimschoots is bewezen dat vrouwelijke arbeidsdeelname goed is voor de ontwikkeling van onze economie´.

Maximale teruggave
Tamara Tamis, coördinator van de FNV belastingservice heeft een tip voor gezinnen waar beide ouders werken en de kinderen die jonger zijn dan 12 jaar. ‘Veel mensen weten niet dat ze recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Deze korting kan oplopen tot € 1.800,- per jaar. De invullers van de Belasting Service kennen vele fiscale voordelen en helpen hun mede-leden graag om zoveel mogelijk geld terug te krijgen’’. Daarnaast wijst Tamis erop dat als het niet lukt om voor 1 april a.s. je aangifte te doen, je om uitstel kunt vragen. ‘Het betalen van boetes is zo zonde van je geld’.
Categorie:
Tag(s):