vrijdag, 7. juni 2013 - 17:35 Update: 03-07-2014 0:56

Werkstraf van 100 uur voor KPN-hacker

Foto van hacker op computer internet | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

De 18-jarige tiener die vorig jaar in januari de website van KPN heeft gehacked heeft vrijdag acht maanden voorwaardelijke jeugddetentie en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

De opgelegde jeugddetentie komt overeen met de eis van de officier van justitie van het Landelijk parket. Door de officier van justitie was twee weken geleden bovendien een werkstraf van 200 uur geëist.

De rechtbank rekent het de verdacht aan dat "hij zijn talenten op negatieve wijze heeft ingezet". Hij maakte zich schuldig aan verschillende cybercrime feiten en bracht daarmee ernstige hinder toe.

Vanwege ontoelaatbaar internetgedrag was de verdachte in 2010 al door KPN gewaarschuwd. Zijn internetaansluiting is toen enige tijd afgesloten. Dat heeft hem er niet van weerhouden om verder te gaan met het binnendringen in computersystemen tot letterlijk aan het moment van zijn aanhouding.

Volgens de rechtbank is een forse jeugddetentie passend en geboden. Vanwege persoonlijke omstandigheden en de positieve ontwikkeling die de verdachte doormaakt is de jeugddetentie voor een groot deel voorwaardelijk. Met een proeftijd van twee jaar.