zondag, 3. november 2013 - 23:13 Update: 03-07-2014 0:49

Wijk bij Duurstede weer toegankelijk na windhoos

Foto van windhoos | Gem. Wijk bij Duurstede
Wijk bij Duurstede

De windhoos die vanmiddag over Wijk bij Duurstede raasde heeft een spoor van vernielingen achtergelaten van het bedrijventerrein Broekweg/Langshaven, over de wijk De Horden tot en met de binnenstad.

Dit meldt de gemeente op de site. In het getroffen gebied is grote schade aan gebouwen. Ook veel auto’s zijn beschadigd door omvallende bomen en afgebroken takken. Burgemeester Tjapko Poppens reageert: ‘Ik ben geschrokken van de verwoestende werking van deze windhoos. De ravage die ik aantrof was enorm. Gelukkig zijn er tot nu toe geen gewonden gevallen. Bewoners die ik sprak waren nog zeer onder de indruk van wat hen was overkomen. Bemoedigend was om te zien dat er grote saamhorigheid ontstond tussen de hulpdiensten, buurtbewoners en gemeente. Men hielp elkaar.’ Belangrijk voor de hulpdiensten was het krijgen van overzicht.

Het gaat namelijk om een gebied van circa 2 kilometer lang en 60 meter breed waarbinnen de windhoos heeft huisgehouden. Er kwamen enorm veel meldingen binnen. De eerste zorg van de gemeente was de veiligheid van de inwoners en ondernemers. Voor hun veiligheid en voor de hulpdiensten was het nodig om een aantal gebieden af te sluiten. Voor betrokken inwoners en ondernemers was dat erg vervelend, maar de gemeente wilde  op dat moment geen onnodige risico’s lopen. Juist, omdat op dat moment het weer nog instabiel was en er gevaar was voor het vallen van bijvoorbeeld takken en dakpannen. De gemeente heeft in de loop van de middag een informatienummer geopend voor inwoners en ondernemers. Omdat het bedrijventerrein was afgesloten en ondernemers niet naar hun bedrijven konden heeft de gemeente een inlooppunt voor hen opengesteld in het gemeentehuis.

Inmiddels is zondagavond rond 21.00 uur het bedrijventerrein grotendeels voor ondernemers weer vrijgegeven. Drie bedrijfspanden worden nog nader onderzocht op veiligheid. De politie blijft bij het bedrijventerrein aanwezig. De brandweer was zondagavond nog bezig met het wegnemen van direct gevaar in de binnenstad.