woensdag, 26. juni 2013 - 11:36 Update: 03-07-2014 0:55

Wilders woedend op Rutte vanwege aanrichten sociaal bloedbad

Foto van Wilders | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Tijdens het debat over de kabinetsplannen om 6 miljard te bezuinigen in 2014 haalt Wilders hard uit naar Rutte en zijn kabinet. Volgens hem lijkt het erop dat Rutte zijn economiediploma op het Ibn Ghaldoun-college heeft gehaald. Dit melden verschillende media woensdag.

Het bezuinigingsbeleid sloopt volgens Wilders de Nederlandse economie, het land gaat zo kapot en de 'portomonnee van de burger wordt leeggegraaid.' Dit kabinet zorgt voor een 'economisch drama' en een 'sociaal bloedbad', aldus de PVV-leider. En het enige wat Rutte daartegenover stelt is „wereldvreemde dronkenmanspraat” om burgers aan te sporen een huis of een auto te kopen. Wilders laat weten dat het kabinet dit vernietigede beleid voert op bevel van Brussel omdat eurocommissaris Olli Rehn opdracht heeft gegeven om het financieringstekort op orde te brengen.

Ook SP-leider Roemer vindt dat Nederland zijn oren uitsluitend naar Brussel laat hangen. Roemer: 'Als Olli Rehn zijn hoepeltje omhoog houdt, dan springen de heren er netjes doorheen.' Maar dit heeft volgens Roemer juist een averechts effect, want die bezuinigingen leiden juist tot meer werklozen, minder geld voor de zorg, afbraak van de sociale voorzieningen, minder groei, minder koopkracht en meer armoede. Roemer: 'Dit kabinet graaft het graf van Nederland'. Het kabinet zou volgens hem juist de btw moeten verlagen en de koopkracht een impuls moeten geven om het vertrouwen in de economie te herstellen. Ook Wilders pleit voor een belastingverlaging.

Ook CDA-leider Sybrand Buma zei dat kennelijk nu alleen nog maar wordt bezuinigd, omdat dit van de Europese Commissie moet. "Waar is de premier gebleven die ooit zei: we doen dit niet voor Brussel maar we doen dit voor onszelf?" Buma wilde weten wanneer het kabinet nu eens met concrete voorstellen komt.

Vanuit de ChristenUnie kwam bij monde van Arie Slob de waarschuwing aan het kabinet om niet verder te bezuinigen op de kindregelingen. "Wat gezinnen betreft is het wel een keer genoeg geweest." De bezuinigingen raken nu gezinnen met opgroeiende kinderen al hard. Nieuwe extra bezuinigingen zijn 'echt onbespreekbaar'. Het gezin mag niet als melkkoe worden gebruikt, aldus Slob.