woensdag, 17. april 2013 - 20:30 Update: 03-07-2014 0:59

Willem-Alexander: Demonstreren tijdens inhuldiging mag

Foto van interview | RVD, fotograaf: Robin Utrecht.
Foto: RVD, fotograaf: Robin Utrecht.
Foto van prins Willem-Alexander en Maxima
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Kroonprins Willem Alexander zei tijdens het interview met de NOS en RTL Nieuws dat hij al een jaar op de hoogte was van de plannen van zijn moeder. De Koningin maakte de troonwisseling op 28 januari jl. bekend aan het volk. Maxima liet weten dat het soms moeilijk was om de plannen van de troonwisseling voor zich te houden en dat zowel de Koningin, de Kroonprins en zij zich wel eens versproken hebben. De datum van de kroning is volgens het aanstaande koninklijk paar in goed overleg met Beatrix gegaan.

De bekendmaking is door Maxima thuis voor de televisie met de drie kinderen bekeken. Willem-Alexander zegt geroerd te zijn door de reacties die hierna volgden.

In de troonswisseling zelf is volgens Willem-Alexander niets van zichzelf terug te vinden. In het programma hierna zal meer van de prins terug te vinden zijn. Hier heeft hij zelf met een aantal mensen hard aan gewerkt.


Afwezigheid Friso
Op de afwezigheid van Friso antwoordde Willem-Alexander dat het uit Staatsrechtelijk oogpunt geen invloed heeft, maar als familie is het verschrikkelijk dat hij er niet is. Als familie zal het Koninklijkhuis in besloten kring stilstaan bij de afwezigheid van Friso. In het openbaar zal hier niet bij worden stil gestaan.
Kleding
Tijdens de inhuldiging zal de kroonprins in rokkostuum zijn en de mantel dragen. Als Willem-Alexander koning is kan hij geen militair meer zijn en zal in burger gekleed zijn. Wat Maxima zal dragen tijdens de troonswisseling wil ze niet bekend maken. Welke ontwerper de kleding gaat maken wilde ze ook niet vertellen.

Familie Maxima
De familie van Maxima zal niet bij de troonswisseling aanwezig zijn. Maxima zegt hierover dat haar familie niet bij het huwelijk aanwezig was en ook niet bij de troonswisseling aanwezig zal zijn aangezien het een staatsrechtelijke aangelegenheid is. Het was moeilijk voor haar dat de familie niet aanwezig was bij het huwelijk. Met de afwezigheid tijdens de troonswisseling heeft zij minder moeite.


Aanspreektitel
De toekomstige koning en koningin hechten niet veel waarde aan de titel die zij dragen. Willem-Alexander zegt hierover 'ik ben geen protocol fetisjist, ze mogen me noemen als ze willen, als ze zich maar op hun gemak voelen'. Maxima laat weten 'Noem mij maar gewoon Maxima'. Ook een ceremonieel koningschap zal Willem-Alexander niet tegen houden als dit op democratische wijze zal gaan. 'Als daarvoor een handtekening van mijn voor nodig is, zal ik die zetten.'
 

Economische crisis
Willem-Alexander wil als koning symbool zijn voor vertrouwen in de huidige crisis. Hij zegt als één man krijg ik dit niet voor elkaar. Hier moeten we samen aan werken. Over het betalen van belasting geeft de kroonprins een formeel antwoord. Dit is volgens Willem-Alexander bij wet geregeld en heeft hier geen invloed op. Als mensen vragen of hij niet wat minder kan krijgen zegt de kroonprins dat mensen niet weten wat hij dan wel moet krijgen. Door te bezuinigen op de monarchie zullen er mensen moeten worden ontslagen. Dit wil de kroonprins zo lang mogelijk voorkomen. Wanneer dit aan de orde zal komen zal hij dit ook doen.


Koningsdag op 27 april
Het had volgens Willem-Alexander logischer geweest om 30 april koningsdag te maken. De koningin hield koninginnedag op 30 april uit praktisch oogpunt omdat het een feest is wat buiten gevierd wordt en zij in januari jarig is. Omdat Willem-Alexander drie dagen eerder jarig is, wil de toekomstige koning op 27 april koningsdag vieren.