zondag, 8. september 2013 - 16:06 Update: 03-07-2014 0:52

Willem-Alexander vindt het bijzonder om onderscheiding in Buenos Aires te ontvangen

Foto van Willem-Alexander | Archief EHF
Foto: Archief EHF

In Buenos Aires is koning Willem-Alexander benoemd tot erelid van het Internationale Olympisch Comité (IOC), zo melden verschillende media zondag.

Willem-Alexander kreeg van voorzitter Jaques Rogge een gouden olympische krans omgehangen, de Olympic Order, die de hoogste onderscheiding binnen het IOC is. Willem-Alexander was sinds 1998 lid van het IOC, maar deed zoals beloofd afstand van zijn zetel, toen hij koning werd. In zijn speech op het IOC-congres zei Willem-Alexander: 'De olympische waarden zijn voor mij ook als staatshoofd nog steeds heel waardevol.' Hij bedankte voorzitter Rogge met de woorden: 'Ik wil voorzitter Rogge bedanken voor deze Olympic Order. Het is heel emotioneel om deze onderscheiding te ontvangen op deze dag en op deze plek, in de stad waar mijn vrouw is geboren. Ik heb sinds Nagano 1998 alle Olympische Spelen meegemaakt, afgezien van één toen ik op huwelijksreis was.'

Camiel Eurlings volgt Willem-Alexander op bij het IOC. De oud-minister en KLM-topman wordt dinsdag in de Argentijnse hoofdstad geïnstalleerd. Eulings wordt de 11e Nederlander die deel uitmaakt van het IOC. Willem-Alexander is het 32e erelid van het olympisch comité. Hein Verbruggen viel die eer in 2008 ten deel, toen hij aftrad als IOC-lid.

 

Categorie: