zaterdag, 28. september 2013 - 10:33 Update: 03-07-2014 0:51

Willem Drees volgens experts beste premier, publiek kiest Lubbers

Foto van  Ruud Lubbers | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Uit een enquête die NRC Handelsblad hield onder 50 experts blijkt dat zij Willem Drees als beste premier van Nederland sinds 1900 hebben gekozen.

Door het publiek werd CDA'er Ruud Lubbers gekozen en kwam Drees op de tweede plaats met een miniem verschil van 7 stemmen. Dit schrijft NRC.nl zaterdag.  Op verzoek van NRC Handelsblad kozen in de afgelopen periode 50 expers en 3500 lezers (via nrc.nl) de beste premier die Nederland gehad heeft sinds 1900. De verkiezing werd in samenwerking met de universiteit van Utrecht georganiseerd en was vooral bedoeld om bestaande verwachtingen van goed premierschap te ontdekken. De lijst met 27 premiers  begon bij Abraham Kuyper, die van 1901 tot 1905 namens de ARP premier was, en eindigde met de huidige premier, Mark Rutte.

Willem Drees (PvdA), winnaar bij de 50 experts,  was premier van 1948 tot 1958, tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Hij bouwde de verzorgingsstaat op door het invoeren van verschillende sociale wetten, zoals de AOW. Drees was erg populair en kreeg de bijnaam Vadertje Drees. Hij was ook verantwoordelijk voor de tweede politionele actie in Nederlands-Indië. CDA'er Ruud Lubbers, gekozen door de lezers, was minister-president van 1982 tot 1994. In die periode bezuinigde hij miljarden en hervormde hij de verzorgingsstaat. Lubbers was de langstzittende premier van Nederland. Volgens de 50 experts van NRC (biografen, bestuurskundigen, historici, politicologen en politieke journalisten) voldoet zowel Drees als Lubbers aan de voorwaarden voor goed premierschap. Enkele voorwaarden zijn het hebben van gezag en het doorvoeren van langdurige hervormingen.