maandag, 27. mei 2013 - 11:48 Update: 03-07-2014 0:57

Willem Holleeder en ex vrouw Patrick Kluivert aangehouden in grootschalig onderzoek

foto van politie in actie | Archief fbf
Foto: fbf archief
Amsterdam

De politie heeft vanmorgen zeven mannen en drie vrouwen aangehouden in een grootschalig onderzoek naar een Nederlandse misdaadorganisatie. Eén van de verdachten is Willem Holleeder.

'De kern van deze groepering houdt zich vermoedelijk sinds 2009 bezig met witwassen, afpersing, zware mishandeling, bezit van vuurwapens en handel in harddrugs', meldt het Openbaar Ministerie maandag. Angela van Hulten, de ex van Patrick Kluivert, is een van de tien verdachten die zijn aangehouden. Dat bevestigd het OM aan RTL4-nieuws.

De hoofdverdachten in dit zogenoemde Hollandse netwerk zijn een 48-jarige man uit Beverwijk en een 43-jarige man zonder geregistreerd adres. Hij bleek een luxe penthouse in Hilversum te bewonen, waar hij vanmorgen vroeg is aangehouden door een arrestatieteam.

Hollandse netwerken spelen een belangrijke rol in de georganiseerde misdaad in Nederland. Het gaat om criminele organisaties die geworteld zijn in de Nederlandse onderwereld en daarbinnen beeldbepalend zijn. Zij bestaan grotendeels uit personen die Nederland als land van herkomst hebben.

Dienstverlenend
De meeste andere verdachten zijn vermoedelijk dienstverlenend geweest aan de hoofdverdachten. Zij komen uit Heemskerk, Amsterdam, Eindhoven, Ouderkerk aan den Amstel, Haarlem en Axel. Een verdachte is aangehouden vanwege de vondst van enkele vuurwapens. Hun woningen, twee sportscholen in Beverwijk, een aantal andere bedrijfspanden en enkele safeloketten bij banken zijn vandaag door meer dan 450 rechercheurs doorzocht, onder leiding van vijf rechters-commissarissen en 13 officieren van justitie.

De politie is bijgestaan door advanced search teams van Defensie. De militairen zochten met speciale apparatuur naar verborgen plaatsen. Ook zijn geld- en explosievenhonden ingezet. Het gaat in totaal om meer dan 40 doorzoekingen.

Daarbij is beslag gelegd op drie vuurwapens, ongeveer 100 dure horloges, (gepantserde) auto's en enkele tonnen aan contant geld. Daarnaast is beslag gelegd op computers, telefoons en een grote hoeveelheid administratie, waarvan een deel op verborgen plaatsen lag. In het penthouse in Hilversum is ook beslag gelegd op de luxe inboedel.

Exclusieve horlogehandel
Tegelijkertijd vonden acht doorzoekingen plaats in woningen en kantoren in Amersfoort, Rijnsburg en Breda en in de Amsterdamse diamantbeurs. Dit onderzoek draait om twee ondernemers uit Rijnsburg en Amersfoort, die vermoedelijk met hun exclusieve horlogehandel betrokken zijn bij het witwassen van crimineel geld.

Het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie is eind 2009 gestart. De 43-jarige hoofdverdachte maakte vermoedelijk gebruik van anderen om betalingen via de bank te doen voor huishuur, de inrichting van woningen, dure vakanties en luxe artikelen. Vermoedelijk hebben andere verdachten zich mede schuldig gemaakt aan het georganiseerd witwassen van crimineel geld.

Het opsporingsonderzoek onder de codenaam Andes zal ook de komende maanden in volle gang zijn. De aangehouden verdachten worden deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris in Haarlem.