maandag, 30. september 2013 - 13:25 Update: 03-07-2014 0:51

Wim Helsen wint met spijtig, spijtig, spijtig Poelifinario

Foto van Wim Helsen cabaretier | VSCD/Anna van Kooij
Foto: VSCD/Anna van Kooij
Amsterdam

Wim Helsen heeft met zijn programma ‘spijtig, spijtig, spijtig’ de Poelifinario 2013 gewonnen. Dit heeft de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) bekendgemaakt.

De Poelifinario is de cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen.

Louise Korthals won de Neerlands Hoop 2013, de cabaretprijs voor die veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief. 

Afgelopen zondag kregen de winnaars de VSCD Cabaretprijzen 2013 in De Kleine Komedie te Amsterdam uitgereikt. Hier werden de juryrapporten van de genomineerden alsmede het State of the Art voorgelezen en de winnaars bekend gemaakt. 

Jurycommentaar 
De jury zegt het volgende over spijtig, spijtig, spijtig van Poelifinario-winnaar Wim Helsen: “Het is een mooi filosofisch betoog met krankzinnige voorbeelden en uitstapjes, (…). Wim Helsen stelt ons na een aantal topprogramma’s ook in spijtig, spijtig, spijtig niet teleur. Wim T. Schippers lijkt voor deze Vlaamse reus het woord ‘gekte’ te hebben uitgevonden.” Helsen won eerder de Poelifinario, in 2009 met zijn programma Het uur van de prutser. In 2004 won hij de Neerlands Hoop. 

De Neerlands Hoop 2013 is voor Louise Korthals. Zij stond afgelopen seizoen met de voorstelling Vlieguur op het podium. “Wat een energie, wat een drive, maar bovenal: wat een geboren performer. Ze gebruikt een klassiek kleinkunstformat waarin ze zich duidelijk thuis voelt. Op haar beste momenten doet ze denken aan iconen van vorige generaties, zoals Jasperina de Jong en Adèle Bloemendaal”, volgens de cabaretjury.