dinsdag, 30. juli 2013 - 21:16 Update: 03-07-2014 0:54

Uit zee opgeviste oude en verloren netten worden gerecycled

Foto van visnetten | Healthy Seas
Foto: Healthy Seas
Scheveningen

De oproep van het Healthy Seas initiatief om oude en verloren visnetten in te leveren, heeft deze zomer al 15 ton netten opgeleverd.

Deze uit zee opgedoken en geborgen visnetten zijn opgeslagen in het eerste Healthy Seas depot in Scheveningen en zullen aan het eind van het bergingsseizoen worden aangeboden ter recycling.
In maart van dit jaar deden de partners van Healthy Seas een oproep om netten aan te leveren. Verschillende groepen duikers leveren sindsdien al regelmatig opgedoken netten aan. Het depot is nu aangevuld met 12.000 kilo netten van het bergingsbedrijf PAN Salvage uit Stellendam. Healthy Seas is erg blij met deze bijdrage en roept ook andere partijen op om oude en verloren visnetten in te leveren ten behoeve van recycling.

Verloren netten hergebruikt
Het verliezen van visnetten is een groot probleem. Volgens een gezamenlijk rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en het VN-Milieuprogramma (UNEP) ligt er ongeveer 640.000 ton aan visnetten in de oceanen, goed voor een tiende van al het zwerfvuil. Deze netten blijven honderden jaren in het mariene ecosysteem en vele dieren, zoals dolfijnen, schildpadden, krabben en zeevogels raken verstrikt en sterven. Uit zee gehaalde visnetten worden vaak gedumpt op stortplaatsen of verbrand, maar als onderdeel van het Healthy Seas initiatief zullen ze worden verwerkt tot Econyl ® garen, een hoogwaardige grondstof waarmee nieuwe producten zoals sokken, badmode, ondergoed of tapijten kunnen worden vervaardigd.

Healthy Seas
De hoofddoelstelling van Healthy Seas - a journey from waste to wear is een gezonde zee door afval uit zee te verwijderen en her te gebruiken. Het gaat hierbij in het bijzonder om visnetten en ander zwerfvuil uit de Europese zeeën.

Provincie:
Tag(s):