dinsdag, 12. februari 2013 - 20:59

Zeelandse varkensboer loost varkensmest in rivier

Zeeland

Een varkensboer uit het Noord-Brabantse Zeeland was maandag vroeg in de ochtend bij het ochtendkrieken met heel wat anders bezig dan zijn carnavalsroes uitslapen.

Om 05.30 uur betrapten Aa en Maas medewerkers hem op het illegaal lozen van vermoedelijk enkele tonnen varkensmest in de Hooge Raam. De tractor en gierton van de eigenaar zijn in beslag genomen. Het onderzoek loopt nog. Maar de varkensboer zal minimaal kunnen rekenen op een fors proces-verbaal.

Diepgaand onderzoek
Aa en Maas onderzoekt nog hoeveel varkensmest de varkensboer afgelopen periode heeft geloosd. Want lozen van mest in de sloot is een overtreding van de Waterwet en wordt aangemerkt als een economisch delict omdat iemand dit doet om geld te besparen.

Sterke stroming
Door de sterke stroming van de Hooge Raam was het voor Aa en Maas medewerkers helaas niet mogelijk om de verontreiniging uit de watergang te verwijderen. Maar Aa en Maas verwacht nu geen ernstige gevolgen voor het milieu.

Want door de hoge wateraanvoer is er sprake van een sterke verdunning van de mest in het water. Bovendien is zo dat er door de lage watertemperatuur weinig activiteit is in de sloot. Maar medewerkers van Aa en Maas houden de waterkwaliteit uiteraard nauwlettend in de gaten.
Provincie:
Tag(s):