vrijdag, 13. december 2013 - 11:44 Update: 03-07-2014 0:47

Zeer lage concentraties TCP in cockpit KLM

Foto van neus cockpit KLM vliegtuig | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Schiphol

TNO heeft aan boord van negen verschillende KLM Boeing 737’s, op twintig vluchten, metingen verricht naar de aanwezigheid van TCP’s in de cockpit.

De metingen van TNO, die vandaag openbaar zijn gemaakt, bevestigen dat er in de KLM vliegtuigen slechts sprake is van zeer lage concentraties TCP.

De enige variant waarvoor een gezondheidsgrens is vastgesteld, ToCP, is zelfs helemaal niet aangetroffen. De gevonden waarden zijn ook veel lager dan de resultaten uit eerder internationaal onderzoek (zoals het Cranfield-onderzoek).

In deze eerdere onderzoeken werd al geconcludeerd dat het zeer onwaarschijnlijk is dat deze lage waarden gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. De door TNO gemeten waarden zijn nog lager dan eerder gevonden, en dus blijven de conclusies van het Cranfield-onderzoek volledig overeind.

TNO heeft metingen verricht in verschillende vluchtfasen: tijdens de klim, kruisvlucht, daling en gedurende de totale vlucht. Daarnaast zijn ook metingen verricht terwijl het toestel aan de grond stond.

TNO heeft de luchtmonsters in de ademzone genomen en daarnaast veegmonsters op de glareshield. Aanleiding voor het onderzoek van TNO was de uitspraak in een zaak tussen een vlieger vs KLM van 18 september 2013.

Dit onderzoek herbevestigt dat TCP’s in vliegtuigen slechts in zeer lage concentraties voorkomen.

Categorie:
Tag(s):