donderdag, 13. juni 2013 - 12:17 Update: 03-07-2014 0:56

Zeer scherpe kritiek SGP op plan snelle afschaffing aanrechtsubsidie

Foto van Tweede Kamer | Archief FBF.nl
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Was het eerst minister van Onderwijs Jet Bussemaker, die kort voor Moederdag zo nodig een duit in het emancipatiezakje moest doen, door even te melden dat vrouwen nog te vaak op de zak van hun man teren, nu is het D'66-Kamerlid Pia Dijkstra die vindt dat de overdraagbare algemene heffingskorting voor partners die weinig of geen betaalde arbeid verrichten, best sneller kan worden afgebouwd. Dit meldt het Reformatorisch Dagblad (RD) donderdag.

Vrouwen zouden financieel voor zichzelf moeten kunnen zorgen, zo meent Pia Dijkstra. En de heffingskorting zou vrouwen ontmoedigen buitenshuis te gaan werken. Dijkstra in de krant: 'Ik wil dat vrouwen gestimuleerd worden om aan de slag te gaan, in plaats van gesubsidieerd thuis te zitten.'

De SGP heeft veel kritiek op dit plan en SGP-Kamerlid Bisschip vindt dat D'66 met een 'gespleten tong' praat en dat ze zo haar eerdere mooie woorden over een betere ondersteuning van mantelzorgers zo „volstrekt” ongeloofwaardig maakt. Bisschop in de krant: 'Als deze maatregel doorgaat, treft D66 vrijwilligers en mantelzorgers die bijvoorbeeld voor hun gehandicapte kind zorgen, opnieuw keihard. Het wordt nu écht tijd voor een meer gelijke fiscale waardering van betaalde én onbetaalde arbeid. Als D66 bezuinigingen zoekt, kan ze beter kijken naar de miljardenverslindende kinderopvangsubsidie en de combinatiekorting, die inmiddels meer dan 100.000 euro per extra baan kosten.'

Eerder publiceerde het Reformatorisch Dagblad  al berekeningen van hoogleraar staats- en bestuursrecht Jos Teunissen van de Open Universiteit. Uit deze berekeningen bleek dat  kostwinners na afschaffing van de heffingskorting tot ruim twee keer zo veel belasting betalen als tweeverdieners met hetzelfde gezinsinkomen.

Bij de belastingherziening in 2001 kwam de overdraagbare algemene heffingskorting in de plaats van de belastingvrije som die voor beide partners gold en bedoeld was  om een bestaansminimum vrij te stellen van belasting. In 2009 besloot het toenmalige kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie om de heffingskorting in vijftien jaar tijd stapsgewijs af te bouwen, behalve voor partners van vóór 1972 en huishoudens met kinderen onder de 6 jaar. Nadat het vorige kabinet van VVD en CDA in 2011 al besloot om ook die uitzonderingen in drie jaar tijd af te bouwen, stelt D66 vandaag voor de overdraagbare korting in 2017 in één keer af te schaffen voor alle niet of weinig werkende partners.

 


 

Provincie: