woensdag, 9. oktober 2013 - 18:35 Update: 03-07-2014 0:51

Zeldzame ringelrob in Zeehondencrèche

Foto van Ringelrob | Zeehondencrèche
Foto: Zeehondencrèche

Afgelopen zondag is een verdwaalde en vermoeide jonge ringelrob binnengebracht bij de Zeehondencrèche in Pieterburen. Het dier werd uitgeput gevonden bij Vlieland en is gered door onze vrijwilligersorganisatie EHBZ (Eerste Hulp bij Zeehonden).

De ringelrob is een vrouwtje, weegt 9 kilo en is waarschijnlijk vijf maanden geleden geboren in de buurt van Groenland of IJsland. De laatste keer dat een ringelrob in de Zeehondencrèche verbleef was in augustus 2011. Waarschijnlijk is klimaatverandering de grootste bedreiging voor ringelrobben. Door het smeltende pakijs raken zeehondenpups vaak al te water voordat de zoogperiode is afgelopen. Hierdoor beginnen de jonge dieren al zwak aan hun zelfstandige leven.

De ringelrob ligt momenteel in een aparte quarantaine en komt niet in contact met de gewone zeehonden die in Pieterburen verblijven. Zodra de mogelijkheid het toelaat, zal de ringelrob ook voor het publiek te zien zijn.

Ringelrobben onderscheiden zich van gewone zeehonden door een wat dikker lichaam en een kortere nek. De rug is donkergrijs gevlekt, met talloze lichtgrijze of witte ringetjes. De pups worden geboren tijdens de lentemaanden in zelfgemaakte sneeuwhutjes op het pakijs en hebben dan een witte wollige vacht. Ze verblijven zeven tot acht weken bij de moeder.

Provincie:
Tag(s):