dinsdag, 4. juni 2013 - 16:21 Update: 03-07-2014 0:57

Zeven arrestaties voor bananen met drugs

Rotterdam

In een internationaal onderzoek naar de grootschalige import van cocaïne heeft de politie dinsdagochtend zeven mannen aangehouden in Rotterdam, Schiedam, Den Haag, Tilburg, Leiden en Oijen.

Een arrestatieteam verraste een van de verdachten, die sliep met een pistool onder zijn kussen, dat was doorgeladen met zogenoemde hollow-point munitie. Bij 23 doorzoekingen van woningen en kantoorpanden is beslag gelegd op computers, administratie, contant geld, een vuurwapen, kogelwerende vesten en bivakmutsen.

Bananen
Vorige week kreeg de politie zicht op een partij bananen die via de haven van Antwerpen naar Nederland onderweg was. Bij een controle van de container is ongeveer 285 kilo cocaine ontdekt. De chauffeur van het transport is vorige week woensdag aangehouden. In april is in de Rotterdamse haven 114 kilo cocaine aangetroffen in een container met hout uit Chili. 

Het onderzoek bracht verder aan het licht dat de verdachten vermoedelijk bezig zijn geweest met een drugstransport vanuit Colombia naar Nederland. Een partij cocaine zou worden verscheept onder een deklading met bananen. Een van de verdachten reisde in april 2013 zelf naar Colombia om orde op zaken te stellen in verband met de vertraging van het drugstransport. Tijdens een controle in de haven van Santa Marta is op 16 mei een zending van 80 kilo cocaine onderschept. Deze partij was vermoedelijk bestemd voor de verdachten in Nederland. 

 
 
 
 
 
 
 
Artisjokken uit Peru 
 
Verder werd in januari een nietsvermoedende vrachtwagenchauffeur in Belgisch Limburg klemgereden, overvallen en beschoten met Kalasjnikovs. De overvallers hadden het voorzien op een partij cocaine in zeecontainers met artisjokken uit Peru. Een week later kon in Nederland een verdachte van deze 
drugsoverval worden aangehouden. 
 
De vandaag aangehouden verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.