woensdag, 27. november 2013 - 9:12 Update: 03-07-2014 0:48

Ziekenhuisbacterie MRSA op smartphone artsen

Foto van smartphone | Sxc
Foto: SXC
Amsterdam

Uit een literatuurstudie van student-onderzoeker Stijn Voeten en zijn begeleiders van het VUmc blijkt dat smartphones in de spreekkamer een bron van infecties zijn.

MRSA-bacterie
De telefoon in de spreekkamer kan besmet zijn met bacteriën, zelfs met resistente bacteriën als MRSA. Dit schrijft Medisch Contact woensdag op de site.

Voeten en collega's analyseerden acht onderzoeken waarin was gekeken wat er zoal groeide op smartphones van ziekenhuismedewerkers. In deze studies bleek 42 tot 95 procent van de telefoons besmet met bacteriën afkomstig uit het ziekenhuis. In vijf studies werden op een deel van de telefoons (3 tot 31 procent) ook resistente bacteriën zoals de potentieel gevaarlijke MRSA gevonden. Sommige deelnemers aan de onderzoeken maakten hun telefoon wel eens schoon met alcohol, maar de overgrote meerderheid deed dit nooit.

Handen wassen
Van de artsen heeft tachtig procent een smartphone, die veelal op plaatsen met een slechte hygiëne komt en vaak wordt gebruikt waar de patiënt bij is. De onderzoekers wijzen erop dat volgens de bestaande regels artsen herhaaldelijk hun handen moeten wassen. En ziekenhuismedewerkers mogen geen horloges, ringen, armbanden of lange mouwen dragen; allemaal ideale nestelplaatsen voor bacteriën.

Richtlijnen
Maar voor de smartphone zijn er nog geen richtlijnen en die moet er volgens de onderzoekers snel komen.  Ze willen geen algeheel verbod op het gebruik, aangezien de smartphone onmiskenbaar voordelen heeft. Ook reinigen met alcohol is lastig; producent Apple ontraadt dit bijvoorbeeld sterk. Wat volgens Voeten e.a. wel kan helpen is consequent handen wassen voordat de telefoon wordt aangeraakt. Een andere optie is een speciale beschermfolie om het toestel, die kan worden gedesinfecteerd.