donderdag, 13. juni 2013 - 9:42 Update: 03-07-2014 0:56

Ziekenhuizen sjoemelen volop met declaraties spiraaltjes

Foto van ziekenhuis | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Apeldoorn

Uit onderzoek naar dubbele declaraties blijkt dat ziekenhuizen mogelijk massaal hebben gefraudeerd met voorbehoedmiddelen. Ziekenhuizen declareerden spiraaltjes die patiënten al zelf hadden gekocht.

Zorgverzekeraars vermoeden dat er mogelijk al voor miljoenen euro's ten onrechte is uitbetaald. Dit schrijft het AD donderdag. Verzekeraars gaan nu uitzoeken of het hierbij ging om opzet of onkunde. Zorgverzekeraar Achmea is al gestuit op diverse gevallen van bewuste misleiding. Patiënten werden weggestuurd uit het ziekenhuis als zij geen spiraaltje bij zich hadden. Die moesten ze eerst zelf kopen en later bij de verzekeraar in rekening brengen. Gynaecologen plaatsten die spiraaltjes die de patiënten hadden gekocht. Maar, zeggen de verzekeraars, de vergoeding voor het inbrengen van het voorbehoedmiddel is inclusief de aanschaf van het spiraaltje.

"We willen het niet direct fraude noemen", zegt een woordvoerder van Achmea tegen de NOS. "Het is soms echt onwetendheid. Maar we hebben wel een aantal dossiers waar we op dit moment twijfelen of het niet bewust gebeurt."

Bij een eerste controle onder ongeveer 25 ziekenhuizen heeft Achmea 600.000 euro teruggehaald. Binnenkort start de zorgverzekeraar een onderzoek bij alle ziekenhuizen om geld terug te halen.