zondag, 9. juni 2013 - 21:14 Update: 03-07-2014 0:56

Ziektes in vluchtelingen-kampen steken de kop op

foto van vluchtelingenkamp | Stichting Vluchteling
Foto: Stichting Vluchteling
Den Haag

"De humanitaire hulp aan Syrische vluchtelingen moet snel aanmerkelijk worden opgeschaald, anders zullen vele vluchtelingen het slachtoffer worden van besmettelijke ziektes, honger, en later dit jaar de winterkou." Die conclusie trekt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling na een tiendaags werkbezoek aan Syrië, Jordanië, Libanon en Irak. Zij is vanmiddag teruggekeerd uit de Syrische regio.

Tineke Ceelen hoorde tijdens haar reis meldingen van mazelen, polio en besmettelijke huidziekten zoals schurft. Tineke Ceelen: "De slechte hygiëne en gebrek aan schoon drinkwater zijn op korte termijn één van de vele bedreigingen voor vluchtelingen in en buiten Syrië. Een andere groot probleem is de winterkou later dit jaar, waar de vluchtelingenopvang volstrekt niet op berekend zal zijn met zulke vluchtelingenaantallen. Ook daar zal nu al aan gewerkt moeten worden om grote problemen in de winter te voorkomen."

In het noorden van Syrië zijn onder andere gevallen van mazelen en polio geconstateerd. Daarnaast is er geen vaccinatievloeistof beschikbaar om kinderen de vaccineren tegen besmettelijke ziektes. Ook in de buurlanden, bijvoorbeeld in het bezochte vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak, zijn de hygiënische omstandigheden slecht. Hier zijn bijvoorbeeld besmettelijke huidziektes aangetroffen.

Volgens de VN hebben op dit moment zeker 7 miljoen mensen hulp nodig en de verwachting is dat aan het eind van het jaar de helft van alle Syriërs op de vlucht is. Tineke Ceelen: "De buurlanden van Syrië doen hun uiterste best om vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen. De landen zijn echter, met name in de armere regio's, totaal niet berekend op de opvang van grote groepen mensen. Daarom moet niet alleen de internationale hulp aan de vluchtelingen zelf drastisch worden uitgebreid, maar zal ook gekeken moeten worden naar mogelijkheden om de buurlanden zelf beter te ondersteunen."