dinsdag, 3. december 2013 - 10:58 Update: 03-07-2014 0:47

Zorg in Ruwaard van Putten Ziekenhuis onder de maat

Zorg in Ruwaard van Putten Ziekenhuis onder de maat
Spijkenisse

De inspectie voor de Gezondheidszorg heeft vandaag het rapport over het verscherpt toezicht op het voormalig Ruwaard van Putten ziekenhuis openbaar gemaakt.

Zo laat het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zien dat de zorgverlening in het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse was tussen 2010 en 2012 onder de maat.

Veiligheid in gevaar

Volgens het rapport was de balans in het ziekenhuis over een langere periode verstoord. De medische staf was geruime tijd niet gericht op het structureel verbeteren van de zorg en veiligheid. De raad van bestuur was niet in staat dit te veranderen en de raad van toezicht was niet bij machte hierop in te grijpen. Ook het middenmanagement en de ondersteunende staf bleken niet in staat de wezenlijke verbeteringen tot stand te brengen die nodig waren. Dit alles leidde tot een eilandencultuur in het ziekenhuis waar het bieden van veilige en verantwoorde zorg niet in samenhang werd georganiseerd en niet vanzelfsprekend was.

Toezicht blijft tot eind dit jaar

Tijdens de periode van verscherpt toezicht was een grote verandering in de onderlinge relaties in het ziekenhuis zichtbaar en ging men zich collectief richten op veiligheid en kwaliteit van zorg. Het ziekenhuis verkeerde echter al geruime tijd in financiële nood en kon na juni 2013 niet meer zelfstandig voortbestaan. Op de locatie van het voormalige Ruwaard van Putten is het Spijkenisse Medisch Centrum inmiddels een nieuw ziekenhuis gestart. Omdat het zorgprofiel van dit ziekenhuis nog niet helemaal duidelijk is, houdt de inspectie nog tot in ieder geval eind van dit jaar intensief toezicht. 

Provincie:
Tag(s):