zaterdag, 8. juni 2013 - 9:42 Update: 03-07-2014 0:56

Zorginstellingen hebben bijna 3,7 miljard euro op de bank staan

Zorginstellingen hebben bijna 3,7 miljard euro op de bank staan
Foto: Archief FBF.nl
Zorginstellingen hebben bijna 3,7 miljard euro op de bank staan
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Volgens berekeningen van de FNV waren de winsten in de ouderenzorg nog nooit zo hoog als afgelopen jaar.

Miljoenen euro's, bestemd voor zorg, werden door zorginstellingen in 2012 op de bank geparkeerd. De grootste netto winst werd geboekt door Espria: deze zorginstelling schreef in 2012 maar liefst 27 miljoen euro op de bankrekening bij. Het totale eigen vermogen van deze zorgreus bedraagt inmiddels 155 miljoen euro. Zorginstellingen hebben op dit moment een gemiddeld eigen vermogen van 28 procent, dit is zes procent meer dan het jaar ervoor. Het totaal aan eigen vermogen van verpleeghuis- en thuiszorg organisaties wordt hiermee geschat op bijna 3,7 miljard euro.

Tienduizenden thuiszorgmedewerkers hebben afgelopen jaar een kwart van hun loon in moeten leveren, nog eens 50.000 dreigen hun baan te verliezen en 170.000 cliënten raken hun zorg kwijt. Dit komt omdat het kabinet stelt dat de zorg te duur wordt en er daarom flink wordt bezuinigd op de thuiszorg. Gisteren presenteerde Abvakabo FNV al een ranglijst van topsalarissen in de ouderenzorg (de Actiz50). De inkomens van zorgbestuurders bleken ook afgelopen jaar weer fors toegenomen. Niet alleen de topsalarissen, maar dus ook de winsten van zorginstellingen zijn ongekend hoog.

Demonstratie

Vandaag vindt in het Oosterpark te Amsterdam een landelijke zorgmanifestatie plaats. Vrijwel alle woordvoerders zorg van de politieke partijen zijn aanwezig. Duizenden zorgverleners, mensen die zorg nodig hebben of bezorgd zijn om de zorg zullen de Kamerleden voorbereiden op het grote zorgdebat van aanstaande maandag door hen duidelijk te maken wat de bezuinigingen in de praktijk betekenen.
 

Categorie:
Tag(s):