zaterdag, 8. juni 2013 - 16:44 Update: 03-07-2014 0:56

Zorgprotest trekt duizenden mensen

Foto van zorgmanifestatie Oosterpark | BON
Foto: Bon
Amsterdam

In het Oosterpark in Amsterdam is zaterdag een door Abvakabo FNV georganiseerde landelijke zorgactie gehouden.

'De opkomst was met ruim 5.000 mensen bijzonder groot, er werd door ons in eerste instantie gerekend op 1.000', meldt de Abvakabo FNV zaterdag.

'Handen thuis Rutte!'
De grote groep mensen verzamelde zich eerst in de Czaar Peterstraat en liepen vervolgens naar het Oosterpark. In het Oosterpark riepen in totaal 5000 mensen uit de (thuis)zorg en mensen die de zorg een warm hart toedragen: Handen thuis Rutte!


Alle woordvoerders zorg uit de Tweede Kamer waren aanwezig en werden door zorgmedewerkers en cliënten voorbereid op het komende Kamerdebat. Dit deden de zorgverleners door de politici duidelijk te maken wat de bezuinigingen in de praktijk zullen betekenen: veertig procent van de thuiszorg wordt geschrapt, waardoor 50.000 thuiszorgers hun baan verliezen en 170.000 cliënten hun zorg.

De verzorgingshuizen gaan dicht en een groot aantal banen in de gehandicaptenzorg zal verdwijnen. Tevens publiceerde Abvakabo FNV zaterdag de complete Actiz50; deze bevatte dit jaar niet alleen een ranglijst van teveelverdieners, maar ook van de winsten van zorginstellingen.

Het kabinet-Rutte wil 40 procent van de thuiszorg schrappen, maar het CDA vindt maximaal 18 procent acceptabel, zei Michel Rog (CDA). Zij zullen aanstaande maandag in het kamerdebat over de zorg een motie indienen vóór goede zorg, om te zorgen dat 10.000-en cliënten hun thuiszorg behouden.

Otwin van Dijk, Kamerlid van de PvdA grijpt in bij het massaontslag in de thuiszorg in de Achterhoek. Hij zegde toe te gaan bemiddelen tussen zorgorganisatie Sensire, gemeenten en de thuiszorgmedewerkers. ,,Mensen bij Sensire mogen komend jaar niet ontslagen worden’’, aldus Van Dijk.

Door de afbraakplannen van het kabinet verdwijnt 40 procent van de thuiszorg. Dat betekent dat 170.000 cliënten hun thuiszorg verliezen en maar liefst 50.000 mensen hun baan.

 
Provincie: