woensdag, 18. december 2013 - 21:54 Update: 03-07-2014 0:46

Zwaardere straffen in filefuik-zaak

Foto van toga van rechter | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Arnhem

In hoger beroep heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden woensdag in de ‘filefuik-zaak’ verdachte Maikel R. veroordeeld tot 8 jaar cel en 10 jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Dit meldt het hof woensdag.

Maikel R. werd veroordeeld voor diefstal met geweld van brandstof, schuld aan de dood van een autobestuurder als gevolg van een aanrijding en poging tot doodslag op verschillende politieambtenaren.

Daarnaast is hij tot een hechtenisstraf veroordeeld wegens rijden zonder rijbewijs. Ook worden de vorderingen van de benadeelde partijen toegewezen. Het hof spreekt evenals de rechtbank verdachte vrij van voorwaardelijk opzet op de dood (doodslag) van de autobestuurder.

Het hof verwerpt de verweren van de verdediging die moeten leiden tot niet ontvankelijkheid van het openbaar ministerie en tot strafvermindering, evenals de overige verweren. Het hof komt tot de conclusie dat de noodlottige aanrijding aan verdachte is te wijten en dat het handelen van de politie door een file te creëren teneinde verdachte te laten stoppen en aan te kunnen houden daarbij niet relevant is.

Ook indien dat handelen van de politie als in strijd met de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit is aan te merken, had verdachte ervoor moeten zorgen zijn auto tijdig tot stilstand te brengen achter de file. De oorzaak van de file is daarbij niet van belang. Hierbij merkt het hof nog op dat verdachte niet wist wat de oorzaak was van de file en dat die oorzaak dus van generlei invloed op zijn verkeersgedrag kan zijn geweest.

Het hof heeft een gevangenisstraf van acht jaar opgelegd, twee jaar meer dan de rechtbank, en in totaal tien jaar ontzegging van de rijbevoegdheid, evenveel als de rechtbank. Het openbaar ministerie achtte doodslag bewezen en had tien jaar gevangenisstraf gevorderd.

Het hof heeft, naast het levensgevaarlijke verkeersgedrag en de fatale gevolgen van dat gedrag, meegewogen dat verdachte nog steeds geen verantwoordelijkheid wil nemen voor dat gedrag maar de verantwoordelijkheid in overwegende mate neerlegt bij de politie en zich verder vooral beklaagt over zijn eigen situatie.

 
Provincie: