maandag, 27. mei 2013 - 9:25 Update: 03-07-2014 0:57

Zwangere vrouwen massaal misleid door farmaceut

Foto van varkens | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Oss

Het farmaceutische bedrijf MSD en zijn voorganger Organon in Nederland hebben jarenlang zwangere vrouwen in Brazilië misleid.

Deze vrouwen deden mee met het 'Moeders-voor-Moeders'-programma en dachten dat de hormonen in hun urine werden gebruikt voor het maken van een geneesmiddel dat vrouwen met zwangerschapsproblemen moet helpen. Maar de farmaceut MSD gebruikte de stof voor de productie van een middel (PG600) om zeugen in de varkensindustrie sneller biggen te laten krijgen. Dit schrijft de Volkskrant maandag.

Fabrikant MSD (voorheen Organon) erkent dat de Braziliaanse vrouwen niet juist zijn geïnformeerd. Het 'Moeders-voor-Moeders'-programma in Brazilië loopt vanaf 1986. Daarvoor werd urine van Nederlandse zwangere vrouwen gebruikt om het varkensmedicijn PG600 te maken. Maar de vrouwen in Nederland dreigden in 1985 te stoppen met het afstaan van urine als die niet uitsluitend werd gebruikt voor de ontwikkeling van medicijnen voor mensen.

Bij dierenbeschermers is het middel PG600 zeer omstreden en voor biologische varkenshouders is het taboe omdat de zeugen door een kunstmatige snelle zwangerschap te zwaar zouden worden belast. In de regliere varkenshouderij is het gebruik van het middel legaal.

Een paar jaar geleden is het inzamelen voor het varkensmedicijn  gestopt. De farmaceut zegt nu bezig te zijn met het ontwikkelen van een programma waarin vrouwen wél wordt verteld dat hun urine wordt gebruikt voor het vergroten van de vruchtbaarheid van varkens.

De krant schrijft dat voor de productie van PG600 niet alleen hormonen van zwangere vrouwen worden gebruikt, maar ook hormonen uit het bloed van tweeduizend drachtige paarden die daarvoor in Nederland een dierproef ondergaan. De Dierenbescherming pleit voor een verbod op de proef. 'In onze optiek gaat het niet om een dierproef, maar om een productiemethode voor een middel om de efficiency van de varkenshouderij te vergroten.'

 

Provincie:
Tag(s):