zaterdag, 26. oktober 2013 - 9:11 Update: 03-07-2014 0:50

Zwarte Piet gewoon aanwezig bij intocht in gemeenten

foto van Sinterklaas en kind | fbf archief
Foto: fbf archief

Uit een rondgang van de NOS onder ruim 200 gemeenten blijkt dat de landelijke discussie over Zwarte Piet geen invloed heeft op de intocht van Sinterklaas.

De gemeenten passen hun intocht niet aan en Zwarte Piet is er ook dit jaar gewoon bij. Wel zijn er gemeenten die hebben gezegd dat ze over een aanpassing voor volgend jaar willen nadenken.

De landelijke discussie ontstond mede na klachten in Amsterdam. Bij de gemeente kwamen ruim twintig bezwaarschriften binnen. De klagers zijn niet tegen de intocht maar wel tegen de aanwezigheid van Zwarte Pieten, want dat zou discriminerend zijn.

De gemeente Amsterdam denkt nu na over de intocht van Sinterklaas en of er iets moet veranderen. Voorzitter Raymond Borsboom van de Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam laat aan de omroep weten: 'We zijn ermee bezig. Dat er iets gaat gebeuren is zeker.' Ook in Utrecht wil de Stichting Stadsontspanning Utrecht in januari gaan praten over de mogelijke andere rol voor Zwarte Piet. Voorzitter Luc Dietz: 'Als je al iets aanpast moet dat in kleine stapjes gaan. Je kunt bijvoorbeeld andere mensen toevoegen aan de optocht, zoals Spaanse edelen, zodat Zwarte Piet een minder belangrijke rol krijgt. Ik vind dat je de gevoelens van een minderheid, al is deze maar klein, niet kunt negeren.'

Maar er zijn ook gemeenten, zoals de gemeente Boxtel, die er niets voor voelen om de intocht aant te passen.  Gemeente Boxtel zegt tegen de NOS: 'De intochten van Sinterklaas en het sinterklaasfeest zijn ieder jaar weer een feestelijke gelegenheid, die in onze gemeenschap op geen wijze in verband worden gebracht met racisme.' Ook de gemeente Hoorn is niet van plan om het dit jaar anders te doen.

In Den Haag en Nijmegen worden zaterdag acties voor Zwarte Piet gehouden. Op het Malieveld in Den Haag is er om 13.15 uur een protest, georganiseerd door de 16-jarige Mandy Roos uit Den Haag. Zij deed via Facebook een oproep voor de demonstratie. Ze maakte zich net als anderen boos over de discusiie over Zwarte Piet en zegt tegen Spits: 'Zwarte Piet is geen racisme en moet blijven!' In het Goffertpark in Nijmegen wordt een recordpoging ondernomen om met zoveel mogelijk Zwarte Pieten op de foto te gaan. (

 

 

 

Provincie:
Tag(s):