donderdag, 13. februari 2014 - 22:19 Update: 03-07-2014 0:42

1 op de 3 raadsleden krijgt te maken met agressie of geweld

Foto van vergadering gemeente | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Hilversum

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat ruim dertig procent (1 op de 3) van de raadsleden te maken heeft met agressie en geweld.

Tien procent van hen zou daarom zelfs overwogen hebben te stoppen als raadslid.

Nieuwsuur deed onderzoek naar agressie en geweld onder raadsleden middels een enquête. De enquête werd door ruim 2000 raadsleden afkomstig uit bijna alle gemeenten van Nederland ingevuld. Een derde van de raadsleden gaf aan te maken te hebben gehad met agressie en geweld. Ze werden het meest geconfronteerd met verbale agressie (56  procent) zoals schelden, schreeuwen, of vernederen. Daarna kwamen bedreigingen (19 procent) en discriminatie (17 procent) het meeste voor. Van de raadsleden die wekenlijks met agressie te maken krijgen, overweegt zelfs een derde om te stoppen.

Uit de enquête kwam ook naar voren dat er soms ook sprake is van fysieke agressie (5,5 procent) Zo vertelt een raadslid in de enquête: "Tijdens een raadsvergadering is mijn huis, waar mijn vrouw alleen was, met eieren bekogeld. De politie was na halfuur ter plaatse. Ik weet wie het gedaan heeft, maar kan niet bewijzen. 'Daarnaast krijgt met ook nog weleens te maken met seksuele intimidatie (3 procent).

Als Nieuwsuur een aantal lokale politici aan het woord laat die recentelijk nog zijn bedreigd, zegt de lijsttrekker van de Partij van de Eenheid in Zwijndrecht, Mohamed el Bachiri: 'Ik maak mij niet zozeer zorgen om mezelf, maar ik maak mij zorgen om mijn prachtige kinderen, dat hen niks overkomt. Je wil gewoon de veiligheid van de kinderen waarborgen.'

Ton Roerig, directeur van de Wethoudersvereniging roept minister Plasterk nu op om een fonds op te richten waaruit de beveiliging van lokale politici betaald kan worden. Hij is geschrokken van het hoge aantal raadsleden dat bedreigd wordt. Hij maakt zich niet alleen zorgen over de bedreigingen zelf , maar ook over de verstrekkende gevolgen  daarvan voor de democratie. Roerig: 'We zien dat veel lokale politici last hebben van intimidatie, bedreigingen en geweld. Wij maken ons echt zorgen of de besluitvorming nog wel integer kan plaatsvinden.'