zaterdag, 1. februari 2014 - 18:07 Update: 03-07-2014 0:43

1 miljoen voor noodhulp Zuid-Soedan

foto van kinderen Zuid-Soedan | Save The Children
Foto: Save The Children
Den Haag

Nederland stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor noodhulp aan mensen die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld in Zuid Soedan. Dat maakte minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag bekend.

Sinds de gewelddadigheden half december uitbraken, zijn meer dan 123.000 Zuid-Soedanezen naar buurlanden gevlucht. Een groot deel van hen verblijft nu in Uganda, in zeer arme gebieden met slechte infrastructuur.

Ploumen: 'Vaak gaat het om hele gezinnen die halsoverkop hun huis uit zijn gevlucht en alles hebben moeten achterlaten. Het ontbreekt ze eigenlijk aan alles. Er moeten dringend maatregelen genomen worden om hen te helpen overleven.'

Volgens de Verenigde Naties is ruim 63 miljoen euro nodig om deze vluchtelingen van zaken als water, voedsel en onderdak te voorzien is. De Nederlandse bijdrage gaat naar VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dat samenwerkt met de Oegandese regering om ergste noden te lenigen.

Gisteren werd bekend dat het met Nederlandse steun is gelukt om een staakt het vuren te bewerkstelligen tussen de rebellengroep van David Yau Yau en de regering in de regio Jonglei in Zuid-Sudan. Via hulporganisatie Pax, dat over een goed netwerk in Zuid-Soedan beschikt, zijn bisschoppen van drie verschillende christelijke stromingen door buitenlandse zaken financieel ondersteund, onder meer voor transport, logistieke kosten en het vormen van een staf.

Minister Ploumen bezocht de onrustige oostelijke provincie in februari vorig jaar. Mede door gesprekken ter plaatse met lokale kerkleiders raakte zij ervan overtuigd dat deze een onafhankelijk positie innamen en een bemiddelende rol konden spelen. Ploumen: 'We zijn in staat gebleken om de juiste spelers in het veld te vinden. Deze hebben hun taak vervolgens voortreffelijk uitgevoerd door de partijen bij elkaar te brengen.'

Provincie: