woensdag, 4. juni 2014 - 20:58 Update: 03-07-2014 0:35

100 Groningse arbeidsgehandicapten verliezen baan

Foto logo van FNV | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Groningen

Groningse gemeenten sluiten plotseling een groot deel van Synergon, een bedrijf in de sociale werkvoorziening. Honderd mensen met een arbeidsbeperking verliezen hun waardevolle werk. ,,Dit is een zwarte dag voor de medewerkers. Dit is het zoveelste voorbeeld van de afbraak van de sociale werkvoorziening,” aldus Peter Wiechmann, onderhandelaar van Abvakabo FNV.

De vakbonden en medewerkers zijn boos over de sluiting van het bedrijf en eisen opheldering. Het bestuur, bestaande uit gemeenten, had immers een meerjarenplan om het in moeilijkheden verkerende bedrijfsonderdeel open te houden. Wiechmann: 'De gemeenten trekken onverwacht de stekker eruit. Zolang er nog geen werk voor arbeidsgehandicapten is bij gewone bedrijven, mogen sw-bedrijven niet worden afgebroken.' De vakbonden willen alternatieven voor de sluiting zien en willen weten wat er met de 100 medewerkers en hun begeleiders gaat gebeuren. De gemeenten hebben een zorgplicht om SW-medewerkers aan ander werk te helpen.

Abvakabo FNV maakt zich grote zorgen over de kansen voor mensen met een arbeidsbeperking. Nederland heeft nu nog SW-bedrijven met allerlei afdelingen en divers werk. Dat verdwijnt in rap tempo. Ook wil het kabinet de zorgplicht schrappen. 'Overal zie je dat SW-bedrijven worden uitgekleed zoals in Groningen. Er blijft straks eenzijdig werk over. Dat mogen we niet laten gebeuren. Mensen met een arbeidsbeperking verdienen volwaardig, divers werk waarin zij zich kunnen ontwikkelen net als ieder ander. Zij mogen niet wegkwijnen of achter de geraniums verdwijnen.'

Provincie: