vrijdag, 9. mei 2014 - 9:55 Update: 03-07-2014 0:36

100 procentscontroles schieten doel voorbij

100 procentscontroles schieten doel voorbij
Amsterdam

De 100 procentscontroles op de luchthaven Schiphol heeft volgens het rapport 'Ending The Drugs Wars' niet geleid tot vermindering van cocaïne-invoer in Europa. Tevens zouden deze controles een sta in de weg zijn voor de ontwikkeling van West-Afrika.

Twintig economen en politici hebben het drugsbestreidingsbeleid in Nederland onder de loep genomen en stellen dat de 100 procentscontroles op de luchthaven alleen er toe heeft geleid dat de route van drugs-invoer is veranderd. De 100 procentscontroles worden uitgevoerd op vluchten vanuit Curaçao, de Nederlandse Antillen, Suriname en Venezuela. 

Volgens de Volkskrant zouden de controles op Europees niveau weinig hebben uitgehaald. Drugsleveranciers voeren nu hun drugs via West-Afrika Europa binnen. Dit zou volgens de onderzoekers makkelijker gaan doordat landen als Ghana en Guinee-Bissau corrupt zijn en agenten eenvoudig zijn om te komen. 

'De Nederlandse beslissing om drugsroutes vanuit de Antillen af te sluiten, heeft de West-Afrikaanse ontwikkeling ernstig belemmerd', stellen de onderzoekers. 'Globalisering is niet enkel een fenomeen om voor kennisgeving aan te nemen, het zou een fundamenteel onderdeel moeten zijn van de politieke besluitvorming.'

Het rapport 'Ending The Drugs Wars' stelt dat de aanpak van drugs verloren is en gestopt moet worden. De aanpak zou wereldwijd bijna 72 miljard euro kosten en tot overvolle gevangenissen hebben geleid in de VS. De drugswar zou tevens er voor gezorgd hebben tot politieke instabiliteit in Afghanistan en West Afrika. Daarnaast zou de aanpak van drugs-invoer de hiv-epidemie in Rusland aanwakkeren omdat alternatieven voor injectiedrugs dat streng verboden zijn. Een minder repressief optreden tegen de drug zou volgens de economen beter werken.  

Provincie: