maandag, 15. september 2014 - 10:55 Update: 15-09-2014 11:00

1,1 Miljoen mensen kampen met vorm van artrose

patiënt, toegang, medische dossier
Den Haag

Artrose: start onderzoek naar combi van fysiotherapeut en online beweegprogramma

Het NIVEL en Tilburg University zijn een onderzoek begonnen waarin patiënten naast behandeling door een fysiotherapeut begeleiding krijgen via een online beweegprogramma: e-Exercise.

Met dit onderzoek willen ze de behandeling van mensen met artrose aan knie of heup verbeteren en kijken of dit goedkoper, effectiever en efficiënter is dan de gebruikelijke behandeling bij de fysiotherapeut. De onderzoeksopzet is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Musculoskeletal Disorders. Per 1 september worden de eerste patiënten behandeld.

Naar schatting hebben 1,1 miljoen mensen in Nederland een vorm van artrose. Door de vergrijzing zal dit alleen maar toenemen. Naar verwachting met 30% in 2030. De fysiotherapeut ziet een patiënt met artrose gemiddeld 17 keer per jaar. Afhankelijk van de aanvullende verzekering wordt een aantal fysiotherapiebehandelingen vergoed. Fysiotherapeuten proberen daarom in minder behandelingen toch een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Wellicht kan een combinatie van reguliere behandeling in de praktijk en een oefenprogramma op internet helpen hetzelfde of een zelfs beter resultaat te bereiken, tegen lagere kosten.
 
Artrose-onderzoek
Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) doet al jaren onderzoek naar het effect van bewegen bij artrose. Zo bleek onder meer dat operaties kunnen worden uitgesteld door ondanks pijn toch te blijven bewegen. En uit onderzoek met een speciaal ontwikkeld online beweegprogramma bleek dat deelnemers minder pijn hadden en meer gingen bewegen. In de nieuwe opzet wordt een combinatie gemaakt van face-to-face contact met de fysiotherapeut en een beweegprogramma op internet.

Categorie:
Tag(s):