maandag, 22. september 2014 - 14:07 Update: 06-10-2014 20:28

15 Personen in Nederland al getest op ebola

Eindhovenaar onderzocht in RadboudUMC op ebolavirus
Foto: RIVM
Nijmegen/Eindhoven

De afgelopen weken zijn er inmiddels in totaal al ongeveer 15 personen in Nederland getest op het ebolavirus. Dit meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandagmiddag.

Ook vandaag is weer een patiënt uit Eindhoven, op verzoek van de huisarts, beoordeeld in het Radboudumc in Nijmegen vanwege een mogelijke verdenking op ebola. 

‘De patiënt heeft eerder een bezoek gebracht aan een gebied waar ebola heerst en heeft bij terugkomst ziekteverschijnselen ontwikkeld. De afgelopen weken zijn vaker patiënten beoordeeld die klachten ontwikkelden na terugkeer uit een risicogebied voor ebola. De patiënt wordt in een speciaal daarvoor ingerichte isolatiekamer onderzocht’, aldus het RIVM. 

De medische staf en verpleging van het Radboudumc zijn voorbereid op en getraind voor de opvang van patiënten met (verdenking op) ebola. Tijdens de verpleging van dergelijk patiënten is er voor bezoekers, medewerkers en andere patiënten geen risico op besmetting. 

Ebola
Ebola is besmettelijk via direct onbeschermd contact met de patiënt of lichaamsvloeistoffen van een besmettelijke patiënt. De verspreiding van ebola wordt tegengegaan door zieke mensen snel te herkennen en af te zonderen zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. 

Mensen die direct contact hebben gehad met een zieke ebolapatiënt worden 21 dagen gevolgd om te kijken of zij ook ziek worden. Zo lang zij geen ziekteverschijnselen hebben (koorts, bloedingen, diarree) zijn zij niet besmettelijk voor anderen. Krijgen ze wel klachten, dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waar zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: