maandag, 17. november 2014 - 11:53 Update: 17-11-2014 12:09

17 procent van de Nederlandse jongeren overweegt emigratie

17 procent van de Nederlandse jongeren overweegt emigratie

Een op de vijf Nederlanders staat er financieel slecht voor. 17% van Nederlandse jongeren overweegt emigratie voor een betere financiële toekomst

Nederland is op papier uit de crisis. Toch hebben veel Nederlanders nog grote moeite om zich financieel te redden en rekeningen op tijd te betalen. Een op de vijf mensen geeft aan geen geld over te hebben nadat alle rekeningen zijn betaald. Veel mensen overwegen hun heil in het buitenland te zoeken. Vooral jongeren denken over de grens een betere financiële toekomst te kunnen vinden. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde Europese Consumer Payment Report, het jaarlijkse onderzoek van Intrum Justitia naar het betaalgedrag van consumenten in Europa. Dit meldt Intrum Justitia maandag op de website.

Baanverlies is volgens de respondenten de voornaamste oorzaak van de slechte financiële situatie, gevolgd door de hoge zorgkosten en het EU-beleid. Vooral gezinnen met jonge kinderen hebben het moeilijk. Een groep van 21% van de Nederlanders heeft regelmatig moeite de eindjes aan elkaar te knopen.

Van de ondervraagden vindt 10% de financiële situatie in Nederland zo slecht dat ze overwegen elders in Europa te gaan wonen. Van de jongeren tot 24 jaar denkt zelfs 17% hierover na. Jongeren hebben sowieso weinig vertrouwen in de toekomst. Slechts 14% van hen denkt dat zij het beter gaan krijgen dan hun ouders. Dit is het laagste percentage in geheel Europa.

Alarmerend
Tom Garssen, Managing Director van Intrum Justitia Nederland: ”41% van de Nederlandse respondenten gaf aan op momenten in de afgelopen 2 tot 3 jaar niet in staat te zijn geweest de rekeningen op tijd te betalen, dat vind ik alarmerend. Aan de andere kant hebben veel Nederlanders wel een goede controle over hun financiën en weten wat er maandelijks in- en uitgaat. 61% van de mensen voelt zich financieel onafhankelijk. Inzicht in je persoonlijke financiële situatie is een voorwaarde om goed rond te komen. Toch blijkt dit zelfs in welvarend Nederland nog niet overal goed te gaan.”

Redenen die mensen aangeven als oorzaak van hun geldproblemen zijn voornamelijk het verliezen van werk (79%), gestegen kosten in de gezondheidszorg (63%), maar ook bijvoorbeeld een scheiding (61%) zorgt voor minder geld in de portemonnee.

 

 

Provincie:
Tag(s):