dinsdag, 14. oktober 2014 - 17:57

18 jaar cel voor schietincidenten Amsterdam Zuidoost

18 jaar cel voor schietincidenten Amsterdam Zuidoost
Foto: Archief EHF
Amsterdam

In hoger beroep is een 42-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De man heeft op 26 maart 2012 in Amsterdam Zuidoost op klaarlichte dag geschoten op een café-eigenaar, drie agenten van politie en een passerende auto.


De café-eigenaar wilde de verdachte op straat aanspreken op zijn gedrag in het café. De verdachte heeft hierop een geladen vuurwapen uit zijn broeksband gepakt en gericht op het hoofd van de café-eigenaar geschoten. Deze raakte  hierdoor zwaar gewond. Op een agent van politie, die in de buurt was en de man wilde aanhouden, werd eveneens geschoten door de verdachte. Hierbij is ook een bestuurdersportier van een auto geraakt. Vervolgens is de verdachte naar een binnentuin gevlucht waar hij het vuur heeft geopend op twee aldaar aanwezige politieagenten. Een van hen heeft daarbij een kogelverwonding aan zijn voorhoofd opgelopen.

Geen moord maar doodslag
De Amsterdamse rechtbank had 20 jaar gevangenisstraf opgelegd voor poging tot moord. Omdat het hof vindt dat niet kan worden bewezen dat de verdachte met voorbedachte raad heeft gehandeld is hij voor poging tot doodslag veroordeeld. Het hof rekent de verdachte de schietpartij zwaar aan, ook omdat hij de levens van bewoners en toevallige voorbijgangers in gevaar heeft gebracht.