woensdag, 9. april 2014 - 16:03 Update: 03-07-2014 0:38

20 jaar cel voor Dennie J. voor dodelijke brand Cuijk

Foto van rechter in rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Bosch

De 24-jarige Dennie J. uit Mill, die in juni vorig jaar brand stichtte in de woning van zijn vriendin in Cuijk, is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar en tbs met dwangverpleging. Dit meldt de rechtbank Den Bosch woensdag.

Bij de brand kwam zijn vriendin, haar zusje en haar moeder om het leven. 

Gestolen jerrycans
De 24-jarige man reed de bewuste avond met een gestolen auto en gestolen jerrycans met benzine naar de woning van zijn vriendin. Hij wist dat zijn vriendin en haar zusje thuis waren. De verdachte stak met de benzine de woning in brand. Volgens de rechtbank had de man niet alleen opzet op de brandstichting, maar ook op de dood van de drie slachtoffers.

'Jij zal branden in de hel’
Bovendien heeft hij met voorbedachten rade gehandeld, vindt de rechtbank. Uit de bewijsmiddelen blijkt namelijk dat de verdachte zijn vriendin twee dagen voor de brand via WhatsApp-berichten stuurde met woorden als 'Jij zal branden in de hel’. De avond van de brand heeft hij bij de woning door de schutting gekeken en is vervolgens vertrokken om in andere dorpen de auto en jerrycans te stelen. De man had dus alle tijd en gelegenheid om af te zien van zijn plan, maar heeft dit toch uitgevoerd.

De rechtbank vindt het zeer ernstig dat de man op koele en planmatige wijze de brand heeft voorbereid en uitgevoerd. De slachtoffers hadden geen enkele kans om het er levend vanaf te brengen. Met zijn daad heeft de man onherstelbaar leed en verdriet toegebracht aan de nabestaanden. Ook heeft de gebeurtenis grote onrust veroorzaakt in de Cuijkse gemeenschap. De verdachte heeft op geen enkele wijze spijt of emotie getoond vanwege het overlijden van de slachtoffers.

De rechtbank heeft er bij het bepalen van de straf rekening mee gehouden dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Met de psycholoog en de psychiater is de rechtbank van oordeel dat het voor de veiligheid van anderen noodzakelijk is om tbs op te leggen. Bovendien moet de verdachte aan drie nabestaanden van de slachtoffers en aan de eigenaar van de afgebrande woning een schadevergoeding betalen.