donderdag, 18. december 2014 - 18:03 Update: 18-12-2014 21:55

2000 zorgverleners in Brabant op straat door faillissement Thebe

2000 zorgverleners werkloos door faillissement Thebe Brabant
Foto: Archief EHF
Breda

Zorgorganisatie Thebe heeft faillissement aangevraagd voor Huishoudelijke Zorg BV. Bij dit bedrijfsonderdeel werken bijna 2000 thuiszorgmedewerkers.

 

Zij verliezen vanaf 1 januari 2015 hun werk. ,,Het is vreselijk dat de directie van Thebe dit laat gebeuren. De vakbonden eisen een onderbouwing, want die is volstrekt onduidelijk,” aldus onderhandelaar Karim Skalli van Abvakabo FNV.

De aanvraag van het faillissement komt voor de zorgverleners en de vakbonden als een grote verrassing. Het werk verdwijnt niet; kwetsbare mensen blijven ook na 1 januari 2015 zorg nodig hebben. ,,Als Thebe deze zorg niet meer wil leveren dan moeten ze niet meedoen aan de aanbestedingen. De thuiszorgaanbieder die het werk overneemt, moet ook de mensen van Thebe netjes overnemen. Ik zie dan ook niet in waarom Thebe de boel failliet wil laten gaan,” aldus Skalli.

Thebe broedt echter al lange tijd op plannen om de thuiszorg af te breken. Dat gaat ten koste van kwetsbare mensen en hun vertrouwde zorgverleners die dit werk vaak al jaren doen. Het bedrijf dwong medewerkers eerder salaris in te leveren en vroeg collectief ontslag bij het UWV aan. Het UWV oordeelde vorige maand echter dat er geen noodzaak is om mensen te ontslaan. De financiële situatie van het bedrijf is sindsdien onveranderd.

Abvakabo FNV organiseert op korte termijn een ledenbijeenkomst om acties te bespreken.

Provincie:
Tag(s):