donderdag, 18. september 2014 - 12:46 Update: 18-09-2014 20:56

3,5 miljoen Nederlanders hebben klachten bij het plassen

3,5 miljoen mensen kampen met plasklachten
Foto: fbf
Utrecht

Meer dan 3 miljoen Nederlanders hebben last van plasklachten. Maar nog een grotere groep zegt in meer of mindere mate last bij het plassen te hebben.

Een derde kent wel iemand in de directe omgeving die met plasklachten te maken heeft. Het gaat dan om klachten variërend van incontinentie (urineverlies) tot een overactieve blaas.

Ondanks de grote groep mensen die last heeft van plasklachten, is het onderwerp nog steeds taboe. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Continentie Stichting Nederland (CSN) onder 1.000 Nederlanders (uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Gfk) in het kader van de eerste Nationale Plasdag op 18 september 2014. De Continentie Stichting Nederland heeft een kleine boodschap en staat deze week met de Plees to be op de 50PlusBeurs om het taboe te doorbreken.

Dat alleen ouderen te kampen hebben met plasklachten is een fabel. Uit cijfers blijkt dat ruim 3,5 miljoen mensen hiermee te maken hebben. Recentelijk onderzoek van GfK wijst uit dat driekwart van de Nederlanders zegt de afgelopen twaalf maanden af en toe tot vaak last te hebben gehad van plasklachten. Dan gaat het bij vrouwen vooral om een sterke aandrang tot plassen. Mannen hebben meer te maken met een moeilijker op gang komende plasbeurt.

Plaspraat
Problemen met plassen, daar praat men niet snel over. 15% van de mensen met plasklachten praat hier uit schaamte nooit over en nog eens 19% doet dit soms wel maar vindt het niet prettig. En als men het er wel over heeft is dat vooral met de eigen partner gevolgd door familie en kennissen. De huisarts komt pas op plaats vier. Opvallend, mannen praten sneller dan vrouwen met een huisarts over hun plasproblemen. Mannen geven ook aan vaker met hun partner te overleggen over plasklachten dan vrouwen.

Categorie:
Provincie: